دیدبان
حسین رویوران

حملات استراتژیک به مواضع سعودی و پایان توهم «اتمام ذخایر موشکی» یمن

حملات استراتژیک به مواضع سعودی و پایان توهم «اتمام ذخایر موشکی» یمن

به گزارش دیدبان،مدتی است که حملات موشکی ارتش و کمیته های مردمی یمن علیه متجاوزان سعودی و مزدوران آنها به ویژه در شهرها و مناطق مرزی تشدید شده است. در همین راستا منابع رسانه ای چهارشنبه شب از وقوع چند انفجار مهیب در شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی خبر دادند؛ انفجارهایی که در نتیجه حملات موشکی ارتش و کمیته های مردمی یمن رخ دادند. این در حالی است که یگان موشکی ارتش یمن طی چند نوبت به وسیله موشک بالستیک «بدر 1» موفق شد شرکت نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار دهد. علاوه بر این، مقر وزارت دفاع عربستان سعودی در شهر ریاض به وسیله موشک بالستیک «برکان 2» ارتش و کمیته های مردمی یمن هدف قرار گرفت. هرچند که سعودیها و رسانه های جیره خوار آنها مدعی هستند که سامانه های دفاع موشکی عربستان موشک های یمنی ها را رهگیری کرده است، اما تمامی شواهد و قرائن دال بر اصابت موشک ها به اهدافشان در ریاض است و شهرهای مرزی یعنی جیزان، نجران و عسیر است.

در این میان، متجاوزان سعودی و متحدان آنها به ویژه اماراتی ها که از حملات ارتش و کمیته های مردمی یمن به شدت عصبانی هستند، عنان سخن از کف داده و اظهارات عجیب و غریبی را مطرح می کنند. به عنوان نمونه می توان به اظهارات چندی پیش «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجی امارات اشاره کرد که مدعی شده بود: «ابوظبی به دنبال برقراری صلح و ثبات در یمن است!» این مقام اماراتی همچنین اعلام کرده است: «راه حل بحران یمن، سیاسی است!» این اظهارات درحالی مطرح می شود که تاکنون بیش از 30 هزار غیرنظامی یمنی توسط متجاوزان سعودی و اماراتی شهید و زخمی شده اند. در این بحبوحه «مارتین گریفیتس» نماینده جدید سازمان ملل متحد در امور یمن رایزنی های خود با طرف های مختلف یمنی را به صورت رسمی آغاز کرده است و به نظر می رسد که کورسوی امیدی برای پایان جنگ یمن در سایه تلاش های گریفیتس ایجاد شده است.

شکل گیری معادلات میدانی دوطرفه

واقعیت این است که نیروهای یمنی و در رأس آنها نیروهای أنصارالله با تداوم حملات موشکی گسترده به مواضع سعودی در ریاض و همچنین شهرهای مرزی نظیر جیزان و نجران، معادلات میدانی را دوطرفه کرده اند. این بدان معناست که در این معادله میدانی جدید، عربستان سعودی حرف اول و آخر را نمی زند. در این معادله، سعودیها نمی توانند به انحاء مختلف، بخش های گوناگون یمن را بمباران کرده و مردم این کشور را به خاک و خون بکشند و منتظر پاسخ نیروهای یمنی نباشند. لذا در این معادله میدانی که به فضل تداوم عملیات های نیروهای یمنی شکل گرفته است، ادامه حملات تجاوزکارانه ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان سعودی به مثابه تداوم حملات یگان های موشکی ارتش و کمیته های مردمی یمن به مواضع نظامیِ حساس ریاض خواهد بود. این معادله میدانی به خودی خود یک تحول بزرگ در عرصه نظامی به شمار می رود.

ناکارآمدی نسبی تسلیحات سعودی ـ آمریکایی

نکته دومی که در این زمینه باید بدان اشاره شود، این است که مقامات عربستان سعودی در طول جنگ یمن همواره گمان می کردند که سامانه های دفاع موشکی آنها به ویژه سامانه دفاع موشکی پاتریوت قادر هستند تمامی موشک های شلیک شده به سمت عربستان را رهگیری و ساقط کنند. با این حال،  حملات یگان های موشکی یمن به مواضع نظامی استراتژیک سعودی ناکارآمدی نسبی تسلیحات آمریکایی فروخته شده به ریاض را نمایان ساخت و نشان داد که تبلیغات واشنگتن درخصوص پیشرفته بودن سلاح‌هایش تنها در حد حرف و کلام است. امروز همه به عینه می بینیم که موشک های یمنی ها که البته از امکاناتِ هوشمند زیادی هم برخوردار نیستند از سامانه های دفاع موشکی عربستان عبور می کنند و به اهدافشان اصابت می کنند.

توهم محدود بودن «ذخیره موشکی» یمن

نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن در سالگرد ورود به چهارمین سال جنگ بیش از 40 موشک بالستیک به مواضع نظامی عربستان سعودی شلیک کردند. آنها با این اقدام نشان دادند که از قدرت و توانایی کافی برای برای انهدام مواضع متجاوزان حتی در شهر ریاض را هم دارند. لذا تمامی توهمات مقامات سعودی و متحدان آنها مبنی بر محدود بودن ذخایر موشکی نیروهای یمنی از بین رفت. نیروهای یمنی ثابت کردند که در حملات موشکی خود به مواضع سعودی با هیچگونه محدودیتی مواجه نیستند. این یک عامل بازدارنده در برابر حملات عربستان سعودی است. شلیک‌های متعدد موشک های بالستیک نشان داد که ذخایر موشکی یمنی ها همچنان پابرجاست و عربستان سعودی هیچ راهی جز تن دادن به شکست و خروج از یمن ندارد.

ناکامی در به دست گرفتن حاکمیت یمن

قطعا عربستان سعودی از رهگذر جنگ خانمان سوز علیه مردم بی دفاع و بی گناه یمن نتوانسته است به اهداف و خواسته های نامشروع خود در این کشور جامه عمل بپوشاند. سعودیها حتی موفق نشدند کف خواسته های خود از جنگ یمن را محقق سازند، چه برسد به اهداف کلان و استراتژیکی که بدان فکر می کردند. عربستان سعودی به دنبال رسیدن به شهر صنعاء، پایتخت یمن بود تا از این طریق بتواند حاکمیت در یمن را برعهده گیرد. سعودیها در طول این مدت بی وقفه تلاش کردند تا یکی از عناصر مزدور و دست نشانده خود را در یمن بر کرسی قدرت بنشانند اما در این زمینه نیز توفیق حاصل نکردند. مقامات ریاض به خوبی دریافته اند که در جنگ یمن به اهدافشان نرسیده و این جنگ اکنون به یک جنگ فرسایشی تبدیل شده است.

درست به همین دلیل است که امروز شاهد آن هستیم که سعودیها خود را ناگزیر به تَن دادن به یک راه حل جهت برون رفت از جنگ یمن می دانند. در مذاکراتی هم که اخیرا با «مارتین گریفیتس» نماینده جدید سازمان ملل متحد در امور یمن صورت گرفته است، این مسأله بیش از پیش نمایان شد. امروز سرنوشت مردم یمن را مذاکرات یمنی ـ یمنی مشخص می کند. این در حالی است که عربستان سعودی در طول این مدت به دنبال تحمیل خواسته های خود به ملت یمن و دیکته کردن این خواسته ها به احزاب، جریان ها و گروه های سیاسی این کشور بود. لذا سعودیها در تحقق تمامی اهداف خود از جنگ یمن با ناکامی مواجه شدند و سِیر تحولات میدانی و سیاسی این نوید را می دهد که در آینده نیز مقامات رژیم سعودی به هیچیک از اهدافشان در جنگ یمن دست پیدا نخواهند کرد.

نقش سازنده «مارتین گریفیتس»

به نظر می رسد که «مارتین گریفیتس» می تواند نقش مفیدی در تحولات یمن ایفا کند. وی اخیرا دیدار و رایزنی با گروه های یمنی از جمله انصارالله در شهر مسقط داشته است. انصارالله گفتگوهای خود با گریفیتس در مسقط را سازنده توصیف کرده است. این مسأله نشان می دهد که این نماینده انگلیسی درک بهتری از جنگ یمن دارد و پیشنهادات انصارالله برای توقف جنگ را معقول و قابل قبول می پندارد. این در حالی است که «اسماعیل ولد الشیخ» نماینده سازمان ملل در یمن نبود. متأسفانه طبق اسناد فاش شده ولد الشیخ طی چند نوبت رشوه هایی را از عربستان سعودی برای نقش آفرینی سلبی در یمن دریافت کرده بود. بنابراین او نماینده ریاض بود نه سازمان ملل متحد. یکی از دلایل عدم موفقیت وی در یمن به جانبداری وی از سعودیها باز می گردد. ولد الشیخ، خود بخشی از بحران یمن بود. لذا به نظر می رسد نماینده جدید سازمان ملل می تواند اگر اراده ای در طرف مقابل یعنی عربستان سعودی وجود داشته باشد، به وضعیت کنونی در یمن پایان دهد.

 

مرتبط‌ها

جدال مهناز افشار با تروریست‌ها+ تصاویر

به مقصد بیت المقدّس!

آیا حق تحفظ از حقوق ایران محافظت خواهد کرد؟

مرتضوی بهانه و کینه‌‌ورزی نشانه است !

آشنایی با مرکز هدف‌گیری تامین مالی تروریسم (TFTC)

«غوطه شرقی» دمشق چگونه ترند اول توییتر شد؟ +عکس