دیدبان

جای خالی تصاویر در یک روایت ارزشمند

جای خالی تصاویر در یک روایت ارزشمند

تریبون مستضعفین-

مجموعه ی ۶ جلدی «کتاب راوی، جبهه ی میانی»، در میان کتاب های متفاوت و مختلف روایی و داستانی در حوزه ی دفاع مقدس، مجموعه دقیق و قابل تاملی است. مجموعه ای که با روایت ساده و در عین حال جامع به روایت تاریخی از این اتفاق مهم و عظیم در تاریخ انقلاب اسلامی در در جبهه های غرب پرداخته است.

با توجه به این که نثر کتاب هایی که شیوه ی روایت آن ها تاریخی است معمولا ثقیل و سخت است، می توان گفت مهم ترین نقطه ی قوت این مجموعه ی ۶ جلدی، نثر روان و ساده ی آن است. این نثر روان و ساده در کنار اطلاعات دقیق و همه جانبه به مخاطب کمک می کند که راحت و سریع با کتاب ارتباط بر قرار کند و به خواندن بقیه ی آن مشتاق گردد.

از دیگر نکات مثبت در این مجموعه که آن را از سایر کتاب های حوزه ی تاریخ جنگ متمایز می کند استفاده از نقشه هاست. در ابتدای هر کدام از این ۶ جلد یک نقشه ی کلی از منطقه وجود دارد و در ادامه، در فصل نبرد برگزیده، نقشه ی محور هایی که در گیری ها در آن جا جریان داشته است ترسیم شده . با این ابتکار خواننده بهتر و دقیق تر با جغرافیای مناطق آشتا شده و آن را بهتر تجسم می کند و تبعا این امر در درک درست تر و دقیق تر از متن کمک می کند..

از نکات مثبت در این کتاب ها قطع مناسب آن هاست. قطع کتاب های این مجموعه کمی کوچکتر از آ۵ است. با توجه به اینکه مخاطب بخواهد آن را حمل کند، این قطع اندازه ی بسیار مناسبی است. همچنین تقسیم کردن مطالب کلی در ۶ جلد کار بسیار خوب و هوشمندانه ای بوده است که مخاطب را هر چه بیشتر به خواندن ترغیب می کند. خواننده به جای آن که مجبور باشد یک کتاب ۸۰۰ صفحه ای را بخواند، همان حجم از مطلب را در ۶کتاب به طور متوسط ۱۳۰ صفحه ای می خواند.

ولی شاید کمبودی که در این مجموعه به چشم می آید، استفاده ی کم از عکس است. با توجه به این که تقریبا در همه ی مجلدات اسمی از سرداران بزرگ و نام آشنا به چشم می آید که نقش مهمی را در جبهه های غرب داشته اند، اما از ایشان عکسی در کتاب ها نیست. سردارانی که در آزاد سازی بسیاری از مناطق(مثل مهران) نقش به سزایی داشته اند. در بعضی از مجلدات نیز که از نبردهای مهم سخنی به میان آمده، با فرض اینکه مخاطب هیچ آشنایی ای با این نبردها و اتفاقات نداشته باشد، استفاده از عکس به درک بهتر ماجرا و همراه شدن او با کتاب کمک به سزایی می کند.

برای نمونه در جلد یک، «روایت مرصاد؛ ماموریت غیر ممکن» در بخشی از کتاب از حمله ی شیمیایی در حلبچه سخن به میان آمده است و در ادامه از سختی های جسمی و روحی ای که این بمباران ها ی شیمیایی برای رزمندگان داشته است، قطعا با استفاده از عکس هایی از این بمباران وحشیانه در حلبچه، مخاطب همذات پنداری بیشتری با کتاب می کرد و بیش از پیش با آن همراه می شد.

همچنین استفاده از یک رنگ برای هر کتاب و رعایت وحدت رنگ در صفحه بندی کل کتاب یکی دیگر از نکات مثبت این مجموعه به شمار می آید. از طرف دیگر، استفاده ی از عکس و یا نقشه های بیشتر، می توانست صفحه آرایی کتاب ها را متنوع تر و جذاب تر کند؛ هر چند که این کتاب ها جنبه ی روایت تاریخی دارند و این امر (استفاده از عکس و نقشه) باید با احتیاط کامل انجام پذیرد تا تمرکز مخاطب را از وی نگیرد.

همچنین به نظر می رسد همانطور که برای هر کتاب عنوان مشخصی انتخاب شده (مانند: ارتفاع سخت، آتش سرد، عملیات بارانی و…) بهتر بود اگر برای کل مجموعه یک اسم خاص انتخاب می شد؛ این در حالی است که بسته ای که این ۶ جلد در آن ها قرار می گیرند، پر است از نقش هایی که در هرکدام از این کتاب ها به کار رفته، و البته این نقش ها متعلق به مناطق غربی کشور است. ولی قطعا بهتر این بود که برای این بسته طراحی بهتر و جداگانه ای با الهام از آن نقش ها انجام گیرد و اسمی نیز برای آین مجموعه، به صورت مشخص در نظر گرفته شود.

در پایان باید گفت مجموعه ی ۶ جلدی «کتاب راوی، جبهه ی میانی»، تلاشی است درخور توجه برای پر کردن این خلاء در کتاب های دفاع مقدس. این مجموعه به قلم جعفر شیرعلی نیا و جواد اکبر پور توسط انتشارات فاتحان و به سفارش سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه، در قطع خشتی کوچک و ۱۳۵ تا ۱۵۰ صفحه، و با قیمت ۳۴۰۰ تا ۳۹۰۰ تومان، چاپ و روانه ی بازار شده و با شمارگان ۳۰۰۰ نسخه در سال ۱۳۹۱، به چاپ دوم رسیده است.

مرتبط‌ها

حضور 3 میلیون افغان در ایران

همسر دلخواه خود را دانلود کنید

دوئل مرگبار دو اراذل محله فلاح برای قدرت نمایی

تصاویر/ شاسی‌ بلند جدید آمریکایی

تصاویر/کاپیتان پرسپولیس باید اخراج می شد

آغاز برخورد با بدپوششی و کشف حجاب در تهران