دیدبان

آمریکا برای «معامله قرن» و «مقابله با ایران» بودجه تازه‌ای اختصاص داد

آمریکا برای «معامله قرن» و «مقابله با ایران» بودجه تازه‌ای اختصاص داد

دیدبان؛ «جان سالیوان» قائم مقام وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری دوشنبه شب به وقت واشنگتن ضمن تشریح بودجه این وزارتخانه برای سال مالی ۲۰۲۰، بر لزوم آمادگی واشنگتن برای مقابله با اقدامات ایران تاکید کرد و از تشکیل یک صندوق ویژه در این ارتباط خبر داد.

سالیوان در این مورد گفت: «بودجه درخواستی ما برای سال مالی ۲۰۲۰ شامل یک "صندوق پیشرفت دیپلماتیک" می‌شود تا ما بتوانیم به طور موثری به فرصت‌های برآمده از پیشرفت دیپلماتیک و صلح و همچنین نیازهای در حال ظهور در زمینه مقابله با ایران پاسخ دهیم».

وی در این مورد توضیح بیشتری نداد، اما در متن ۱۵۰ صفحه‌ای منتشر شده دفتر بودجه کاخ سفید، توضیحاتی درباره «صندوق پیشرفت دیپلماتیک» ارائه شده که نشان می‌دهد این صندوق صرفا مربوط به ایران نیست و بیشتر منبعی برای حمایت از طرح سازش در فلسطین اشغالی است.

در بخشی از این سند آمده است: «بودجه شامل یک صندوق پیشرفت دیپلماتیک است، صندوقی که برای پیش بردن اولویت‌های سیاست خارجی کشور و در صورت بروز گشایش‌ها و فرصت‌های دیپلماتیک، به این فرصت‌ها و گشایش‌ها انگیزه دهد. این صندوق برای پاسخ دادن به وضعیتی که طی آن تعامل حکومت‌هایی که بودجه خاصی در قبال آنها پیشنهاد نشده با آمریکا بهبود یافته باشد، [به دولت آمریکا] قدرت انعطاف می‌دهد، از قبیل کمک غیرامنیتی برای کرانه باختری و غزه؛ البته در صورتی که پیشرفت دیپلماتیک برای نیل به اهداف آمریکا و صلح منطقه‌ای حاصل شود.»

این سند می‌افزاید: «دولت به ارزیابی درباره اینکه چطور به بهترین نحو امکان ترویج صلح و ثبات منطقه، مقابله با فعالیت‌ها و نفوذ ثبات‌زدا و اطمینان از کافی بودن منابع مورد نیاز برای منافع امنیت ملی و اقتصادی آمریکا وجود دارد، ادامه می‌دهد. بودجه همچنین به کمک قاطع در حمایت از اقلیت‌های مذهبی و قومی در سراسر خاورمیانه و دیگر مناطق ادامه می‌دهد».

در سند منتشر شده کاخ سفید در مورد مبلغ اختصاص یافته به این صندوق به جزئیاتی اشاره نشده، اما در لایحه بودجه پیشنهادی وزارت خارجه آمریکا به کنگره این کشور عنوان شده است که این صندوق ۱۷۵ میلیون دلار موجودی خواهد داشت. این سند همچنین نشان می‌دهد که صندوق فوق تازه‌تأسیس است و در بودجه سال ۲۰۱۹ وجود نداشته است. در مقابل، میزان بودجه درخواستی وزارت خارجه آمریکا برای منطقه نوار غزه و کرانه باختری، که امسال ۲۱۵ میلیون دلار بوده، برای سال آینده به صفر رسیده است.

دولت آمریکا از ماه‌ها پیش وعده داده که به زودی از طرحی برای سازش تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی رونمایی کند، با این وجود این طرح که به «معامله قرن» معروف شده، به دلیل اقدامات ضدفلسطینی دولت «دونالد ترامپ» و خودداری تشکیلات خودگردان از گفت‌وگو با مقام‌های آمریکایی، تاکنون اعلام نشده است. گفته می‌شود واشنگتن قصد دارد این طرح را پس از انتخابات فروردین ماه رژیم صهیونیستی رسما رونمایی کند.

این در حالی است که در دو سالی که از روی کار آمدن دولت کنونی آمریکا می‌گذرد، واشنگتن اقدامات جانبدارانه زیادی انجام داده که حتی تشکیلات خودگردان را هم از ایالات متحده روگردان کرده است. انتقال سفارت به قدس اشغالی، قطع بودجه بیمارستان‌های فلسطینی، قطع کمک به آنروا (صندوق حمایت از آوارگان غزه) و انکار حق بازگشت فلسطینی‌ها از جمله اقدامات دولت ترامپ علیه مردم فلسطین بوده است.

در لایحه بودجه پیشنهادی وزارت خارجه آمریکا به کنگره، علاوه بر این صندوق، برای فعالیت‌های آمریکا در «خاور نزدیک» مجموعا نزدیک به ۱.۳۴ میلیارد دلار بودجه درخواست شده است.

در توضیح بخش خاور نزدیک سند لایحه بودجه وزارت خارجه آمریکا، آمده است: «این درخواست، از تلاش‌های دولت برای مقابله با نفوذ مخرب ایران و حمایت از شرکایمان در خاورمیانه، پشتیبانی می‌کند... این بودجه، توانمندی‌های شرکای ما برای مقابله با نفوذ مخرب ایران و دیگر رقبا را ارتقاء می‌دهد.»

این سند همچنین با اشاره به تصمیم آمریکا برای کاهش وابستگی کشورها به کمک‌های مالی ایالات متحده، تلاش برای پیشبرد طرح سازش را از دیگر اهداف واشنگتن ذکر کرده است: «این درخواست [بودجه] از رشد فراگیر اقتصادی، حکمرانی مناسب و نهادها و رویه‌های قدرتمند دموکراتیک حمایت کرده و انعطاف‌پذیری لازم را برای پشتیبانی از یک صلح جامع و پایدار در خاورمیانه، همزمان با پیشرفت تلاش‌های دیپلماتیک، فراهم می‌کند.»

روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در توضیح این بند نوشته است که واشنگتن قصد دارد به کشورهای عربی که رابطه خود را با تل‌آویو بهبود می‌بخشند، کمک مالی ارائه کند.

وزارت خارجه آمریکا در بودجه پیشنهادی خود، در بخش مربوط به کمک‌های نظامی خارجی هم از «مقابله با نفوذ مخرب ایران» به عنوان یکی از اولویت‌های امنیتی راهبردی ایالات متحده در «خاور نزدیک» یاد شده است. در همین چارچوب، وزارت خارجه آمریکا توسعه همکاری‌های امنیتی با رژیم صهیونیستی، مصر و اردن را برای «ترویج ثبات منطقه‌ای، بازدارندگی جمعی در برابر تهاجم و کاهش تهدیدات علیه منافع ایالات متحده و شرکایش در منطقه» ضروری توصیف کرده است.

کمک داوطلبانه ۸۸ میلیون دلاری به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نظارت بر ایران، کره شمالی و سوریه، تخصیص بودجه ۷۲ میلیون دلاری به برنامه «کاهش تهدیدات جهانی» (که یکی از اهدافش مقابله با برنامه موشکی ایران است) و اختصاص بودجه ۱۸۲.۶ میلیون دلاری به برنامه «کمک‌های ضدتروریسم» از جمله دیگر بخش‌های لایحه بودجه وزارت خارجه آمریکا است که در آن به ایران اشاره شده است.

دیگر موضوعات مطرح در بودجه پیشنهادی وزارت خارجه آمریکا

قائم مقام وزارت خارجه آمریکا شب گذشته در مورد مجموعه بودجه درخواستی برای دستگاه دیپلماسی این کشور، گفت: «بودجه درخواستی رئیس‌جمهور برای سال مالی ۲۰۲۰ برای وزارت خارجه و نمایندگی ایالات متحده برای توسعه بین‌المللی، ۴۰ میلیارد دلار است. ما با این سطح بودجه، از شهروندانمان در داخل و خارج از کشور حفاظت و از متحدان و شرکایمان در خارج از کشور حمایت خواهیم کرد و و رفاه و ارزش‌های آمریکا را توسعه خواهیم داد».

نمایندگی ایالات متحده برای توسعه بین‌المللی  که به نام «اداره توسعه بین‌المللی آمریکا» هم شهرت دارد، در زمینه ارائه کمک‌های خارجی آمریکا فعالیت می‌کند.

سالیوان با تاکید بر اینکه «وزارت خارجه و نمایندگی ایالات متحده برای توسعه بین‌المللی در خطوط مقدم بسیاری از مسائل مهم سیاست خارجی و امنیت ملی امروز کشورمان قرار دارند»، بر تلاش روزانه این دو نهاد برای «مسئول شناختن چین و روسیه به عنوان اعضای یک سیستم بین‌المللی مبتنی بر قانون و مقررات» تاکید کرد و همچنین مدعی تلاش آمریکایی‌ها برای «حمایت از مردم ونزوئلا» شده است.

این مقام ارشد آمریکایی اتهام‌زنی‌های مقام‌های واشنگتن علیه چین و روسیه را تکرار کرد.

او گفت: «در سال‌های اخیر ما شاهد بوده‌ایم که چین به طور فعالانه‌ای در حال قدرت‌نمایی به منظور اعمال نفوذ در منطقه ایندو-پاسیفیک و فراتر از آن است. ایالات متحده تحت رهبری رئیس‌جمهور ترامپ در پاسخ به اقدامات تهاجمی چین، اقدامات قاطعانه‌ای انجام داده است. برای انجام استراتژی (آمریکا) در ایندو-پاسیفیک، بودجه کمک‌های خارجی آمریکا و تعامل دیپلماتیک تقریبا دو برابر شده است».

سالیوان افزود: «با توجه به اینکه تهدیدات روسیه به فراتر از تهدیدات نظامی گسترش یافته و حالا عملیات‌های نفوذ در در قلب آمریکا و جهان غرب را هم شامل شده، بودجه درخواستی ما این مسائل را در نظر دارد. اولویت این بودجه، مقابله با نفوذ شرورانه روسیه در اروپا، اوراسیا و آسیای مرکزی است».

پیشتر خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه گزارش داده بود که رئیس جمهورآمریکا در بودجه سال مالی ۲۰۲۰ خود با ادعای حمایت از متحدان آسیایی و اروپایی برای مقابله با نفوذ مخرب روسیه، درخواست دریافت نیم میلیارد دلار کرده است. دولت ترامپ در بودجه پیشنهادی خود در پی کسب ۷۵۰ میلیارد دلار جهت هزینه کردن در امور دفاعی است که این رقم افزایش ۵ درصدی را نسبت به سال مالی قبل نشان می‌دهد.

طبق قوانین  آمریکا، تصویب بودجه باید در کنگره انجام شود و در نهایت به تایید رئیس‌جمهور برسد. در آمریکا سال مالی هر سال، از اول اکتبر آغاز می‌شود و تا ۳۰ سپتامبر سال آینده میلادی ادامه دارد.

مرتبط‌ها

نتیجه کنترل قیمت ماسک نایاب شدن آن بود

دانشمندان چینی:‌ "مورچه خوار پولکدار"؛ ناقل احتمالی ویروس کرونا به انسان است

بیانیه فرماندهی عملیات مشترک عراق درباره حمله امروز به پایگاه «التاجی»

۸۵ درصد افرادی که کرونا می‌گیرند، بدون آنکه متوجه شوند خوب می‌شوند

ایرانیان مقیم چین، درگیری با بیماری کرونا

دستور رئیس‌جمهور افغانستان برای آزادی 1500 زندانی وابسته به طالبان