دیدبان: فروپاشی سریع نیروهای مسلح و پلیس لیبی بعد از سقوط معمر قذافی فضای مناسبی را برای گروههای مسلح و شبهنظامی فراهم آمد تا خلأ امنیتی ناشی از این وضعیت را پر کنند.البته، حضور گسترده عناصر مسلح که معمولا غیرقابل کنترل و خودسر هستند؛ وضعیت نابسامانی برای کشور لیبی ایجاد کرده است.دیدبان حقوق بشر در گزارش ژوئیه سال 2012م اعلام کرد که 4000 بازداشتگاه غیرقانونی متعلق به گروههای شبه نظامی در سراسر لیبی وجود دارد. اما آنچه بیش از همه اوضاع این کشور را با دشواری مواجه ساخته عبارت است از سیطره عناصر مسلح و شبه نظامیان قبیلهای بر اماکن حساس و استراتژیک همچون: فرودگاهها، چاههای نفت، مرزهای بینالمللی و حتی هتلهای بین المللی در طرابلس.
دورنمایی از گروههای مسلح در لیبی
در ابتدا ذکر این نکته ضروری است که در نوشتار حاضر تنها گروههایی مورد بررسی قرار گرفتهاند که صرفاً دارای اهداف نظامی بوده و مباحث عقیدتی (همچون جهاد فی سبیل الله، تشکیل امارت اسلامی و غیره) در تشکیل و روند فعالیت آنها نقشی بر عهده نداشتهاند. این گروههاعموما از افراد قبایل و مناطق خاص هستند که، بهرغم داشتن گرایشهای افراطی، بیش از هر چیز منافع قبیله و منطقه برای آنها اهمیت داشته و صرفا به دلیل مبارزه مسلحانه با نظام استبدادی معمر قذافی سازماندهی شدند. بعد از پیروزی انقلابنیز عمدتا به عنوان نیروهای نظامی و امنیتی دولت انتقالی لیبی تحت نظارت وزارت دفاع به تامین امنیت شهرها و حفاظت از شخصیتهای برجسته لیبیایی مشغول به فعالیت شدند.
با توجه به نکات فوق، در حال حاضر 4 گروه مسلح در لیبی وجود دارد که عبارتند از: تیپهای انقلابی، تیپهای نامنظم، تیپهای بعد از انقلاب و گروههای شبه نظامی. تعدادی گروههای محلی نیز وجود دارند که از جمله آنها میتوان به "شوراهای نظامی" و "اتحادیههای انقلابیون" اشاره نمود. اگرچه، لازم به ذکر است که برخی از گروههای قدرتمند و خطرناک شبه نظامی نیز همچون "انصار الشریعه" و گردان "عقبه بن نافع" در لیبی فعال هستند که تحت نظارت تشکیلات موسوم به "ائتلاف گردانهای انقلابی" نبوده و تابع القاعده هستند.
مناطق عمده فعالیت گروههای مسلح و شبه نظامی در لیبی
يك- گردانهای انقلابی،
گردان های انقلابی دارای تجربه جنگی بالا و افراد آموزش دیده هستند. همین مسئله عامل تمایز آنها با گروههایی است که بعد از انقلاب و در اثنای جنگ داخلی در این کشور سر برآوردند. عمده افراد این گردانها از اهالی شهرهای مصراته و زنتان میباشند. بگونهای که از نوامبر سال 2011م، تا کنون 236 گردان انقلابی (با بیش از 40000 عضو) در "اتحادیه انقلابیون مصراته" ثبت گردیده است. بر اساس آمارهای موجود هسته مرکزی این اتحادیه را دانشجویان (41%)، کارگران بخش خصوصی (38%)، کارگران بخش دولتی (11%)، تکنوکراتها از جمله پزشکان (8%) و افراد بیکار (2%) تشکیل میدهند.
دو- گردانهای نامنظم،
این گردان ها در حقیقت گردانهای انقلابی جدا شده از شوراهای نظامی محلی طی مراحل مختلف بعد از جنگ هستند. طبق آمار مقامات ارشد نظامی، از آغاز سال 2012م، بین 6 تا 9 گردان نامنظم در مصراته وجود داشت که کمتر از 4% کل گروههای مسلح در شهر را به خود اختصاص داده بود. اما بتدریج اقدام به تشکیل گردانهای مشابه گردانهای انقلابی نمود که به موجب آن در حال حاضر از توان سازمانی و نظامی مطلوبی برخوردار گردیده است.فرماندهان گردانهای نامنظم تمایلی به ادغام با شوراهای نظامی محلی را ندارند. این در حالی است که این گروه مذکور فاقد مشروعیت قانونی بوده و تنها حافظ منافع اجتماعی عشیره و قبیله خود هستند. لازم به ذکر است که بسیاری از جرایم علیه حقوق بشر در لیبی توسط این گردانها به وقوع میپیوندد.
سه- گردانهاي بعد از انقلاب
گردان های مذکوربه دلیل پر کردن خلأ امنیتی ناشی از فروپاشی نظام قذافی تشکیل گردند. این گردانها عموماً در مناطق حامی حکومت [قذافی] یا شخص قذافی همچون بنی الولید و سرت تشکیل یافتند، اما در دیگر مناطق نیز بصورت پراکنده حضور دارند. بعد از انقلاب، تعداد این گردانها به دلیل گستره و حجم گروههای حامی در لیبی افزایش چشم گیر داشته است. این گروهها بهرغم مدت زمان اندکی که از تشکیل آنها میگذرد، به شرکت در منازعات طایفهای، بعد از انقلاب، از تجربه نظامی بالایی برخوردار هستند.
چهار- گروههای شبه نظامی و اماکن انتشار آنها
تا قبل از ترور سفیر آمریکا در لیبی، طبق آمارهای غیر رسمی در حدود 1700 گروه شبه نظامیدر لیبی فعالیت داشتند، اما بعد از این واقعه مقامات دولت لیبی اقدام به مقابله جدی با این گروههای شبه نظامی نمودند.عمده تمرکز شبه نظامیان لیبایی در مناطق شرقی و غربی کشور است.
در شرق لیبی: محور فعالیت شهر "بنغازی" است که شورای انتقالی ملی لیبی آنها را در ژوئیه 2011م تحت نظارتوزارت دفاع قرار داد. این گروههای شبه نظامی عبارتند از:
· تیپ شهدای 17 فوریه: این گردان بزرگترین و توانمندترین گروه شبه نظامی در شرق لیبی است که توسط وزارت دفاع حمایت مالی شده و متشکل از 12 گروهان نظامی با 1500 تا 3500 عضو است. سلاحهایی که هم اکنون در اختیار این گردان وجود دارد اعم از سلاحهای سبک و سنگین و ادوات آموزشی میباشد. عمده فعالیت این گردان در شهر الکفره در جنوب لیبی میباشد. طبقه اخبار منتشر شده برخی از اعضای این گردان در سوریه مشغول جنگیدن با نظام بشار اسد هستند.
· تیپ شهدای ابو سلیم: این تیپ در حقیقت بقایای بجا مانده از "جماعه الاسلامیه المقاتله" میباشد که در دوران معمر قذافی به دلیل داشتن تفکر جهادی تحت فشار شدید بودند؛ تا بدانجا که بسیاری از آنها در زندانهای قذافی کشته و تعداد زیادی نیز از کشور فرار کرده و در افغانستان ساکن شدند. اگرچه، با شروع انقلاب مردمی علیه قذافی دوباره به کشور بازگشتند و در صف انقلابیون قرار گرفتند. بعد از فروپاشی دولت قذافی نیز با تشکیل گردان شهداء ابوسلیم به فعالیت خود ادامه دادند. این گروه علاوه بر اهتمام به مسائل نظامی دارای رویکرد اجتماعی نیز هست. به عنوان مثال، سنگفرش کردن برخی خیابانها در شهرهای "درنه" و "شرق بنغازی" توسط اعضای این گروه صورت گرفته است. بهرغم ضبغه اسلامی این گروه، تا کنون اطلاعات موثقی در مورد رویکرد ایدئولوژیک آن بدست نیامده است.
زندان ابو سلیم
· گردانهای شهید راف الله السحاتی:این گردان به نام یکی از اولین شهدای شهر بنغازی در سال 2011م نامیده شده است. در ابتدا این گردان بخشی از تیپ شهداء 17 فوریه بود، اما بتدریج توسعه یافت و تبدیل به گردانی مستقل گردید. در حال حاضر، این گردانها دارای 1000 عضو میباشند که محدوده تمرکز آنها عمدتا در شهر "الکفره" میباشد. اعضای این جماعت رابطه تنگاتنگی با وزارت دفاع لیبی داشته و در مسائل مربوط به این وزارتخانه همچون تامین امنیت انتخابات ملی در شرق لیبی کمک شایانی به آن کردند. اخیرا اعضای این جماعت متهم به ترور سفیر آمریکا در بنغازی شدهاند، اما این مسئله از سوی فرماندهان گردانها انکار شده است.
· نیروهای سپر لیبی: این نیروها از بیشترین پراکندگی در سر تاسر لیبی برخوردار هستند. نیروهای سپر لیبی به مثابه یک نیروی نظامی ذخیره در لیبی است و گزارشهای خود را به نام "وسام بن حمید" فرمانده تیپ بنغازی موسوم به "شهدای آزاده لیبی" به وزارت دفاع این کشور ارسال نمینماید. هسته مرکزی این نیرو را گروههای شبه نظامی کوچک در شهرهای مصراته، الخمس و دیگر شهرهای کوچک مرکزی لیبی تشکیل میدهند که مجموعا دارای 3 تیپ اصلی در شرق، مرکز و غرب لیبی میباشد. از جمله مهمترین وظایف این نیرو میتوان به اجرای قانون، تامین امنیت مناطق و اموری نظامی اشاره کرد. لازم به ذکر است که این نیرو، بر خلاف دیگر گروههای مسلح، دارای وجهه خوبی در رسانههای اجتماعی است و اعمال خیریه گروه معمولا از سوی رسانههای مذکور مورد تقدیر و تشکر واقع میگردد.
در غرب لیبی: گروههای شبه نظامی با پیوستن برخی نظامیان سابق و سربازان نیروی دریایی به گروههای داوطلب مسلح در دوران انقلاب 2011م از توانایی نظامی مطلوبی برخوردار گردیدند. گروههای مسلح فعال در این منطقه عبارتند از:
· شوراي نظامي انقلابيون الزنتان: شهرت اين شورا به دلیل بازداشت سیف الاسلام قذافی قبل از خروج از کشور در سال 2011م میباشد. در حال حاضر "مختار خلیفه الشهوب" افسر سابق نیروی دریایی لیبی ریاست شوار را بر عهده داشته و گفته میشود وزیر دفاع لیبی (اسامه الجویلی) نیز از فرماندهان سابق این شورا میباشد. شورای نظامی الزنتان بعد از انقلاب 2011م لیبی توسط 23 گروه شبه نظامی در منطقه الزنتان و جبال نفوسه تشکیل گردید و هم اکنون دارای 5 تیپ از جمله تیپ "شهید محمد المدنی" با 4000 نیرو میباشد. شوراي نظامی الزنتان دارای چندین رسانه تصویری و مکتوب به زبان عربی است که از جمله آنها میتوان به شبکه ماهوارهای "لیبیا الوطن" و تعداد زیادی سایت و صفحات فیسبوک اشاره کرد.
· تیپ سعدون السویحلی:اين تیپ بخشی از "شورای نظامی مصراته" است که عناصر مسلح شهرهای ساحلی را در خود جای داده است. این تیپ در آزادسازی شهرهای طرابلس و سرت نقش کلیدی داشت.در حال حاضر "فرج السویحلی"فرماندهی تیپ را بر عهده دارد و پایگاه اصلی آن در طرابلس میباشد که حفاظت از تعدادی ساختمانهای دولتی را بر عهده دارد. به تازگی نیز در سازمان امنیت لیبی ادغام شده است، اما مسئله ربایش "سلیمان دوغه" خبرنگار لیبیایی که شبه نظامیان مصراته را مورد انتقاد قرار میداد، تا حدی جایگاه این گروه را تضعیف نموده است.
· تیپ السویق: این تیپ توسط انقلابیون منطقه "الزنتان" و"جبال نفوسه"برای حمله به طرابلس در سال 2011م تشکیل گردید. بعد از انقلاب مسئولیت حفاظت از شخصیتهای برجسته در حکومت انتقالی به این تیپ واگذار شد و در اکتبر 2012م نیز در وزارت دفاع ادغام گردید. تا کنون آمار دقیقی از نیروی انسانی این تیپ منتشر نشده، اما مشاهدات عینی حکایت از آن دارد که عناصر آن مسلح به ادوات نظامی پیشرفته و به ویژه ضد هوایی هستند. فرماندهی تیپ السویق در حال حاضر بر عهده "عماد مصطفی الطرابلسی" است. در مورد گرایش فکری اعضای این تیپ نیز باید توجه داشت که تفکر اسلام میانهرو و محافظهکار در میان اکثر افراد آن به وضوح نمایان است.
· تیپ القعقاع: اين تيپ توسط تعدادی از اهالی مناطق غربی لیبی که در سال 2011م در پایگاههای الزنتان آموزش دیده بودند، تشکیل گردید. در حال حاضر "عثمان ملیقطه" از نظامیان دوران قذافی است که در آستانه انقلاب 17 فوریه از ارتش جدا شد و به صف انقلابیون پیوست. تیپ القعقاع در حال حاضر تحت نظارت وزارت دفاع لیبی است و از جمله مسئولیتهای این تیپ میتوان به اجرای قانون، تامین امنیت و حفاظت از شخصیتها اشاره نمود.
توجه به اين نكته ضروري است كهدر حال حاضر کشمکشهای بسیاری بر سر چگونگی بازسازی ارتش در میان گروههای فوق وجود دارد. به عنوان مثال، گردانهای انقلابی خود را "پاسداران انقلاب" دانسته و اعتمادی به وزارت دفاع و ارتش ملی ندارند. لذا برای حفظ موقعیت خود اقدام به تشکیل شبکهای ملی از اتحادیههای انقلابی تحت عنوان "الدرع الوطنی" نمودهاند که متشکل از چهار لشگر در چهار نقطه جغرافیایی (شرق، غرب، مرکز و جنوب) کشور میباشد. البته پایگاه اصلی گردانهای انقلابی در منطقه مصراته (لشگر مرکزی ) قرار دارد که بالغ بر 7000نفر از عناصر مسلح این گردانها در آن حضور دارند. هم اکنون فرماندهی "الدرع الوطنی" در گردانهای انقلابی بر عهده سرهنگ "یوسف المنقوش" میباشد که ضمن هماهنگی با گروههای مسلح رسمی و غیر رسمی در حال مقابله با گروههای اسلامگرای افراطی در مناطق الکفره، سبها و الزوراه میباشد.
گروههای مسلح و شبه نظامیان لیبی: تهدید یا فرصت
حضور گسترده گروههای مسلح و شبه نظامی در لیبی بیش از آنکه به تامین امنیت کشور کمک کند منجر به بروز نوعی نا امنی و هرج و مرج در سراسر لیبی گردیده است . عناصر مسلح در شهرهای "طرابلس"، "مصراته" و "بنغازی" حضور گسترده دارند و منازعات قبیلهای در بسیاری از شهرها به ویژه در"بنی ولید" وضعیت نابسامانی را در این منطقه حکمفرما ساخته است. شهرهای صحرایی نیز مثل "الکفره" دچار بحران امنیتی ناشی از قاچاق مواد مخدر هستند و عناصر مسلح سیطره دولت بر مناطق تحت نفوذ خود را نمیپذیرند. در چنین شرایطی، دولت انتقالی لیبی با چالشهای متعددی برای سیطره بر اوضاع عمومی کشور مواجه است که ذیلاً بدانها اشاره خواهد شد:
1. در حال حاضریکی از بزرگترین چالشهای امنیتی دولت انتقالی لیبی حجم گسترده تسلیحات نظامی در اختیار گروههای مسلح و شبه نظامی است. به عنوان مثال، "گردانهای انقلابی" تقریبا 75 تا 85 درصد عناصر مسلح و انبارهای مهمات خارج از سیطره دولت را در اختیار دارند. تنها در شهر مصراته، این گردانها دارای 820 تانک، دهها توپ سنگین و بالغ بر 2300 خودروی مجهز به سلاحهای ضد هواپیما هستند. علاوه براین، آمارهای رسمی حکایت از آن دارد که هم اکنون در حدود 30000 قبضه سلاح فردی در اختیار عناصر مسلح قرار دارد که بصورت شخصی در منازل آنها نگهداری میشود. این مسئله به نوبه خود عامل مضاعفی برای استمرار درگیریهای طائفی در لیبی محسوب میشود به لحاظ سیاسی نیز استمرار چنین وضعیتی باعث سردرگمی تصمیمگیرندگان سیاسی و به حاشیه رفتن مسائلی از قبیل توسعه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خواهد شد.
2. به موازات مشکل فوق، چگونگی برخورد دولت با این مسئله و نیز مهمتر از آن چگونگی تعامل با گروههای مسلح است که وضعیت را بیش از پیش پیچیده میسازد؛ زیرا اصرار گروههای مذکور بر حمل سلاح و در مقابل ناتوانی دولت در خلع سلاح ایشان، بعلاوه حضور گروههای افراطی در میان عناصر مسلح انقلابی وضعیت پیچیدهای را برای دولت فراهم آورده است. دولت اکنون دو راه بیشتر ندارد: مواجهه یا سازش؛ که در حالت اول امکان پیروزی دولت به دلیل فقدان ارتش قدرتمند دولتی و همچنین حضور عناصر نظامی خبره در گروههای مسلح مخالف دولت، بسیار ضعیف بوده و منجر به از دست رفتن سیطره دولت بر مناطق فعلی و به تبع آن کاهش مشروعیت دولت خواهد شد. لذا دولت به دنبال این است که با اعطای مبالغ اندک به افراد این گروهها آنها را در دستگاههای نظامی و امنیتی تازه تاسیس خود ادغام نماید. اما باید دید که دولت تا چه حد میتواند در این امر موفق عمل کند؟
نتيجهگیری
حضور گسترده گروههای مسلح و شبه نظامی و حجم عظیم سلاح سبک و سنگین در اختیار آنها بعلاوه خصلت قبیلهای و جهادی مردم لیبی وضعیت خاصی را برای این کشور استراتژیک در شمال آفریقا پدید آورده است که دولت انتقالی لیبی را فاقد توانایی لازم برای کنترل اوضاع کشور نموده است.لذا در چنین شرایطی، احتمال این می رودکه فرماندهان گروههای مسلح و شبه نظامی، که نقش اصلی بر براندازی نظام قذافی بر عهده داشتهاند، در صورت عدم تامین منافع قبیلهای و منطقهای خود اقدام به رویارویی با دولت انتقالی یا به تعبیر خود «اصلاح مسیر انقلاب» نمایند.