دیدبان

دفاع قاطع رئیس‌جمهور عراق از ایران در اجلاس مکه

دفاع قاطع رئیس‌جمهور عراق از ایران در اجلاس مکه

دیدبان؛ عربستان سعودی اواسط ماه جاری میلادی، از کشورهای عربی خواست تا برای دو اجلاس فوق‌العاده به مکه بیایند. سلمان بن عبدالعزیز،‌ شاه سعودی در بیانیه‌ای در این خصوص ضمن دعوت به دو اجلاس فوق‌العاده سران عرب و سران شورای همکاری خلیج فارس، علت این دعوت را بررسی اتفاقاتی مثل حمله پهپادی یمن به تاسیسات نفتی عربستان و حادثه فجیره امارات اعلام کرد. در حادثه فجیره، چهار نفتکش که دو تای آن سعودی بود، هدف انفجار قرار گرفت. عربستان سعودی و آمریکا ایران را متهم به دخالت در این حادثه کرده‌اند؛ امری که ایران آن را رد کرده است.

اجلاس فوق‌العاده سران عرب که شاه مغرب، امیر قطر، سلطان عُمان و رئیس جمهور سوریه از غایبان بزرگ آن بودند، سحرگاه امروز جمعه در مکه برگزار شد و بیانیه پایانی آن ده بند دارد که هر ده بند آن علیه ایران است.

«برهم صالح» رئیس جمهور عراق در این نشست ضمن اعلام اعتراض خود به ذکر صریح نام جمهوری اسلامی ایران و متهم کردن آن به حمایت از تروریسم، تأکید کرد که به این بیانیه اعتراض دارد. 

در سایه سکوت دیگر کشورها، رئیس جمهور عراق فاش کرد که عربستان در تدوین بیانیه پایانی نظر عراق را جویا نشده و این کشور در این بیانیه هیچ سهمی ندارد. 

صالح در بخشی از سخنانش که به شکل زنده از شبکه «الایام» عراق پخش شد، صراحتا از ایران حمایت کرد و گفت، امنیت ایران موجب امنیت و ثبات منطقه و کشورهای عربی است.

اعتراض جسورانه عراق به شاه عربستان

صالح گفت: جمهوری اسلامی ایران، کشوری مسلمان و همسایه عراق و کشورهای عربی است و یقیناً تمایلی نداریم که کسی امنیتش را هدف بگیرد. ما هزار و چهارصد کیلومتر مرز مشترک و روابط تنگاتنگی با ایران داریم. 

رئیس جمهور عراق گفت: و یقیناً هم امنیت و ثبات کشور همسایه و اسلامی از اصول و منافع کشورهای عربی و اسلامی است. منطقه نیازمند ثباتی مبتنی بر نظم امنیتی مشترک است که حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور دیگران و ترک خشونت و افراطگرایی را محترم بشمارد. بنابراین امنیت ما در منطقه مشترک و ملازم همدیگر است.

استقبال شاه سعودی از صالح هنگام ورود به مکه

اجلاس فوق‌العاده سران عرب خارج از روند معمول اجلاس سالانه سران عرب برگزار شد. در حقیقت ریاض با بهره‌برداری از زمان و مکان اجلاس سران اسلامی در مکه، دو اجلاس دیگر با هدف تشدید فشار بر ایران و یکپارچه کردن موضع کشورهای عربی علیه ایران آن را برگزار کرد.

قرار است اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی امروز در مکه برگزار شود. میزبان قبلی ترکیه بود که ریاست آن را از دو روز پیش که این اجلاس در سطح وزرای خارجه و نمایندگان در جده برگزار شد، تحویل عربستان سعودی داد. عربستان سعودی به جای به خدمت گرفتن ظرفیت سازمان برای حمایت از منافع جهان اسلام مثل مسئله فلسطین، آن را به فرصتی برای موضعگیری علیه ایران تبدیل کرده است. 

عربستان برای بیانیه پایانی اجلاس سران عرب که قبل از اجلاس سران شورای همکاری برگزار کرد، ده بند تدوین کرده که در هر ده بند، ایران را متهم به دخالت در امور داخلی کشورهای عربی، حمایت از تروریسم و بر هم زدن ثبات و امنیت منطقه کرده است.

 

مرتبط‌ها

نتیجه کنترل قیمت ماسک نایاب شدن آن بود

دانشمندان چینی:‌ "مورچه خوار پولکدار"؛ ناقل احتمالی ویروس کرونا به انسان است

بیانیه فرماندهی عملیات مشترک عراق درباره حمله امروز به پایگاه «التاجی»

۸۵ درصد افرادی که کرونا می‌گیرند، بدون آنکه متوجه شوند خوب می‌شوند

ایرانیان مقیم چین، درگیری با بیماری کرونا

دستور رئیس‌جمهور افغانستان برای آزادی 1500 زندانی وابسته به طالبان