دیدبان

متیس: پرونده خاشقچی نباید ما را از تقابل با ایران غافل کند

متیس: پرونده خاشقچی نباید ما را از تقابل با ایران غافل کند
دیدبان؛ «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا در مصاحبه‌ای که روز شنبه انجام شده، بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم و بی‌ثبات‌سازی منطقه متهم کرد و گفت مسئله قتل یک روزنامه‌نگار عربستانی نباید موجب اغفال از تقابل با ایران شود.
وی که در مرکز «رونالد ریگان» در کالیفرنیا با شبکه «فاکس نیوز»، گفت‌وگو می‌کرد، در مورد گزارش محرمانه آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی را آمر قتل «جمال خاشقچی» معرفی کرده، گفت: «من تمام اطلاعات را دیده‌ام. ما اسلحه‌‌ای که هنوز دود از آن بلند شود، در اختیار نداریم (اشاره به مدرک قطعی) که نشان دهد ولیعهد [در قتل] مشارکت داشته است. قطعا باید در مورد تمام افراد و درباره تمام ابعاد این قتل تحقیق کنیم و کسانی را که در آن نقش داشته‌اند، شناسایی کنیم، اما این امر، به هیچ وجه نباید ما را از مقابله با ایران غافل بازدارد.»
وزیر دفاع آمریکا با بیان اینکه بهترین روش برخورد با ایران روش‌های «دیپلماتیک» است، گفت در صورت عدم موفقیت روش‌های دیپلماتیک باید تعداد هرچه بیشتری از کشورها را برای مقابله با ایران متحد کرد.
وی با بیان اینکه انتظار دارد تمام افرادی که مستقیما یا غیرمستقیم در قتل خاشقچی دست داشته‌اند، شناسایی شوند، گفت: «این انتظاری است که کشور ما دارد. از نظر ما، این مسئله به هیچ وجه از لزوم همکاری کشورهای هرچه بیشتری برای کنترل ایران، کنترل آزارهای آن‌ها، آزارهای مرگبار آن‌ها یا کاهش و به عقب راندن آن، نمی‌کاهد.»
رئیس پنتاگون گفت واشنگتن همزمان با تلاش برای شناسایی عوامل قتل خاشقچی، بر لزوم حفظ جبهه‌ای متحد علیه ایران تأکید دارد.
خاشقچی یک روزنامه‌نگار عربستانی بود که در یک سال گذشته و پس از ترک عربستان از برخی سیاست‌های بن‌سلمان انتقاد کرده بود. وی اوایل مهر ماه امسال برای انجام برخی امور کنسولی به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرد، اما دیگر هرگز زنده از این ساختمان خارج نشد. سعودی‌ها ارتباط بن‌سلمان با قتل خاشقچی را انکار کرده‌اند، اما سازمان سیا در گزارشی محرمانه اعلام کرده که با اطمینان «متوسط و بالا» معتقد است که بن‌سلمان آمر این قتل بوده است.
تکرار ادعای موشکی
متیس در بخش دیگری از این مصاحبه به سوالی درباره ادعای «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا درباره آزمایش موشکی تازه توسط ایران، گفت: «تهدید ایران، چندوجهی است و قطعا آنچه آن‌ها با این شلیک [موشکی] انجام دادند، مبنای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که به آن‌ها گفته چنین کاری نکنند، نقض کرده‌اند.»
او افزود: «این امر نشان می‌دهد که تلاش‌های ما برای متقاعد کردن آن‌ها به دست برداشتن از حمایت تهاجمی از تروریسم به همان اندازه ناکام است که تلاش‌های سازمان ملل متحد برای متوقف کردن آن‌ها از شلیک موشک.»
وزیر دفاع آمریکا «سطح راهبری تهدید ناشی از ایران» را از لحاظ گستره جهانی محدودتر از کره شمالی توصیف کرد، اما گفت: «اما این [تهدید] قطعا از منظر منطقه‌ای قابل توجه است و اگر به آن رسیدگی نشود، می‌تواند از این هم فراتر رود.»
هنوز جزئیاتی در مورد آزمایش موشکی ادعایی آمریکا منتشر نشده، اما در صورت صحت این ادعا نیز، آزمایش موشک‌های بالستیک توسط ایران به تصریح کارشناسان حقوقی و مقام‌های سیاسی از جمله وزیر خارجه روسیه، نقض قطعنامه ۲۲۳۱ نیست، چراکه ادبیات بند موشکی این قطعنامه الزام‌آور نیست.
این قطعنامه که در سال ۲۰۱۵ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تایید کرد، از ایران «درخواست» کرده روی موشک‌هایی که «برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای طراحی شده‌اند»، کار نکند. همین موارد موجب شده تا کشورهای اروپایی در واکنش به آزمایش‌های موشکی ایران از عبارت «ناهمخوان با قطعنامه» به جای «نقض» استفاده کنند.
«مارک فیتزپاتریک» مدیر اجرایی موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی آمریکا و از کارشناسان برجسته مسائل موشکی، در واکنش به اظهارات پامپئو که ایران را به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ متهم کرده، در توییتر نوشت: «نمی‌خواهم آزمایش موشکی ایران را توجیه کنم، اما این "نقض" قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست، چراکه این قطعنامه صرفا از ایران "درخواست می‌کند" که چنین آزمایش‌هایی انجام ندهد.»
وی افزود: «این قطعنامه همچنین از تمام کشورهای عضو درخواست می‌کند از اقداماتی که اجرای تعهدات برجامی را تضعیف می‌کنند، خودداری کنند. بنابراین، اگر ایران نقض کرده باشد، ایالات متحده هم این کار را کرده است.»
اظهارات پامپئو و پس از آن هانت در حالی مطرح شده که دولت آمریکا اوایل امسال رسما از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد و در عملی ناهمخوان با قطعنامه شورای امنیت، تمام تحریم‌های یکجانبه رفع‌شده ذیل برجام را علیه ایران احیا کرد.

مرتبط‌ها

احمد دستمالچیان، کاردار پیشین ایران در عربستان

فادی جونی فعال فضای مجازی درباره آمار متبلایان به کرونا

آیا حملات اخیر آمریکا به عراق، غیر عادی و غیرقابل پیش‌بینی بود؟

دلیل اصلی کاهش مشارکت در  انتخابات مشکلات معیشتی بود نه کرونا

کاهش قیمت نفت بیشتر از همه ضرر عربستان و روسیه است نه ایران

توسعه‌طلبی‌های «اِسپارت خلیج فارس»