دیدبان
دکتر باسم صیدانی

نگاهی به سند «استراتژی امنیت ملی» آمریکا

نگاهی به سند «استراتژی امنیت ملی» آمریکا

به گزارش دیدبان،«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا چندی پیش از سند استراتژی امنیت ملی این کشور رونمایی کرد. این سند از جهت مشخص شدن راهبرد کنونی دولت ایالات متحده در تعامل با جامعه بین الملل از اهمیت بسیاری برخوردار است. ترامپ در این سند اعلام کرده که ایالات متحده اقتصاد خود را فعال خواهد کرد و به بازسازی ساختار ارتش نیز مبادرت خواهد ورزید. سخن گفتن ترامپ از فعال سازی اقتصاد ایالات متحده آمریکا در سند استراتژی ملی این کشور بدان معناست که اقتصاد آمریکا پس از مواجه شدن با یک بحران گسترده در سال 2008 همچنان درجا می زند و به وضعیت باثباتی نرسیده است. از سوی دیگر، تأکید بر بازسازی ساختار ارتش بدان معناست که دولت کنونی ایالات متحده چالش‌های زیادی را در مقابل ارتش خود می بیند که باید با آنها مقابله شود.

ترامپ به چه مسائلی اشاره کرد؟

دونالد ترامپ در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا بیش از هرچیز دیگری محورهای ذیل را مورد توجه قرار داد؛

ـ برخی طرف های خارجی به پیشرفته سازی تسلیحات هسته ای پرداخته و قدرت موشکی خود را تقویت می کنند.

ـ گروه های تروریستی ـ تکفیری در همه جا ریشه دوانده اند.

ـ تروریست های تکفیری بر مساحت بسیاری از خاورمیانه مسلط شده اند.

ـ برخی قدرت هایِ رقیبِ ایالات متحده، منافع و مصالح واشنگتن در اقصی نقاط جهان را به خطر انداخته اند.

ـ روابط و مناسبات تجاری غیرعادلانه برخی کشورها موجب تضعیف اقتصاد آمریکا شده و فرصت های شغلی در داخل ایالات متحده را نابود کرده است.

راهبرد واشنگتن درقبال کره شمالی

در سند جدید راهبرد امنیت ملی آمریکا آمده است که ایالات متحده جهان را علیه رژیم خودسرِ کره شمالی بسیج می کند. واشنگتن درحالی از کره شمالی به عنوان دشمن خود در سند جدید استراتژی امنیت ملی یاد کرده است که رزمایش های نظامی ایالات متحده با کشورهایی نظیر کره جنوبی و ژاپن بیش از هر وقت دیگری موجبات پیچیده شدن بحران در شبه جزیره کره را فراهم آورده است. دولت دونالد ترامپ نمی خواهد به این مسأله اذعان کند که در حل و فصل مسأله شبه جزیره کره به کمک های کشورهایی نظیر چین و روسیه نیز به شکلی اساسی، چشم دوخته است. ترامپ در سفر اخیر خود به چین در سال جاری میلادی خطاب به همتای چینی خود گفت: «من نیز مانند شما اعتقاد دارم که بحران در شبه جزیره کره دارای راه حلی است». وی همچنین بارها از روسیه خواسته تا از طریق اعمال فشار بر دولت پیونگ یانگ، آن را وادار به عقب نشینی از مواضع خود کند.

توهم شکست تروریست‌های داعش

ترامپ در سند جدید استراتژی امنیت ملی آمریکا از برخی دستاوردهای دولت متبوعش سخن به میان آورده و مدعی شده که واشنگتن، تکفیری های داعش را در سوریه و عراق شکست داده است. این درحالی است که این مسأله به هیچ وجه صحت نداشته و ایالات متحده آمریکا نقشی در نابودی کامل داعش ایفا نکرده است. آنچه که داعش را به نابودی کشاند، ائتلاف گسترده میان روسیه و سوریه و هم‌پیمانان آنها بود که جبهه عظیمی را برای نبرد زمینی با تکفیریها تشکیل دادند. در این میان، جنگنده های پیشرفته روسی نیز عملیات های هوایی علیه تروریست های داعش را پوشش دادند تا بدین ترتیب نقش مهم و مؤثری را در نابودی آنها ایفا کرده باشند.

مقابله با ایران!

سند استراتژی امنیت ملی آمریکا از مقابله جدی ایالات متحده با ایران به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای دولت این کشور اشاره کرده است. در این بخش از سند منتشر شده از سوی کاخ سفید دو نکته ابهام آلود وجود دارد. اولا ماهیت خطر ادعایی که ایران عامل آن است، چیست؟ ثانیا آیا دولت دونالد ترامپ، تلاش گسترده و فراگیر برای به شکست کشاندن توافق هسته ای میان تهران و 1+5 را که اوباما آن را تاریخی خواند، نوعی مقابله با خطر ایران تلقی می کند؟ این دو ابهاماتی هستند که در خصوص مواضع ایالات متحده آمریکا در قبال ایران در قالب سند استراتژی امنیت ملی این کشور به چشم می خورند.

افزایش کسری تراز تجاری در مقایسه با چین

در بخشی از سند استراتژی امنیت ملی آمریکا آمده است که از این پس، واشنگتن دربرابر دشمنی‌های اقتصادی و فعالیت های تجاری نابرابر برخی کشورها سکوت نخواهد کرد. کاملا واضح است که یکی از مخاطبان اصلی این بخش از سند منتشر شده توسط کاخ سفید، چین است. به نظر می رسد که دولت ترامپ از تفاوت چشمگیر حجم مبادلات تجاری پکن با مبادلات تجاری واشنگتن عصبانی و خشمگین است. نگاهی به آمار و ارقام کسری تراز تجاری ایالات متحده آمریکا با چین نشان می دهد که تا پایان سال جاری میلادی میزان کسری تراز تجاری واشنگتن به بیش از 368 میلیارد دلار می رسد. حجم این کسری تراز تجاری در سال 2016 براساس گزارش منتشر شده از سوی کنگره آمریکا بیش از 300 میلیارد دلار برآورد شده بود. بسیار تعجب آمیز است که رئیس جمهوری آمریکا آمار و ارقام مبادلات تجاری خود با پکن را انکار می کند. همانگونه که از آمار و ارقام فوق الذکر پیداست، میزان صادرات چین به ایالات متحده چندین برابر حجم واردات این کشور از آمریکاست.

اذعان به واقعیتی تلخ از اقتصاد آمریکا

در سند منتشر شده از سوی ایالات متحده آمریکا همچنین سخن از «شکوفایی ایالات متحده» به میان آمده است. در این بخش شعار «امنیت اقتصادی، امنیت ملی آمریکاست» به چشم می خورد. با این حال، زمانی که نگاهی به تعریف سند استراتژی امنیت ملی از وضعیت کنونی اقتصاد آمریکا می اندازیم، به این مسأله پی می بریم که واشنگتن، خود به واقعیت تلخ اوضاع اقتصادی‌اش اذعان کرده است. در این سند آمده است: «رشد اقتصادی کشور از 2008 با رکود مواجه شده و همچنان نیز بسیار ضعیف است. طی پنج سال گذشته تولید داخلی تنها به میزان 2 درصد رشد داشته است. حقوق‌ و مزایای کارکنان افزایش نیافته و در مقابل، مالیت ها افزایش یافته اند. هزینه‌های بهداشت و درمان افزایش چشمگیری داشته است. هزینه های تحصیلی نیز با افزایش زیادی رو به رو بوده است. حال طبق معادله خودِ آمریکایی ها که می گویند «امنیت اقتصادی، امنیت ملی ماست»، باتوجه به واقعیت تلخ اقتصادی کنونی ایالات متحده، واشنگتن از کدام «امنیت ملی» سخن می‌راند؟ آمریکایی ها خود اذعان دارند که اقتصادشان نیمه فلج است و در بخش تولید با شرایط ناگواری مواجه اند که طی ده‌های گذشته آن را تجربه نکردند. در هر صورت، سند استراتژی امنیت ملی آمریکا ابهامات بسیار دیگری نیز دارد که موارد ذکر شده تنها بخش کوچکی از آن محسوب می‌شوند.

دکتر باسم صیدانی: تحلیلگر مسائل استراتژیک

منبع: پایگاه لبنانی «النشره»

مترجم: اکرم آزادی مهرگانیش

مرتبط‌ها

احمد دستمالچیان، کاردار پیشین ایران در عربستان

فادی جونی فعال فضای مجازی درباره آمار متبلایان به کرونا

آیا حملات اخیر آمریکا به عراق، غیر عادی و غیرقابل پیش‌بینی بود؟

دلیل اصلی کاهش مشارکت در  انتخابات مشکلات معیشتی بود نه کرونا

کاهش قیمت نفت بیشتر از همه ضرر عربستان و روسیه است نه ایران

توسعه‌طلبی‌های «اِسپارت خلیج فارس»