به گزارش دیدبان، واشنگتنپست نوشت: «استراتژی جدید ترامپ در خصوص ایران با این واقعیت که نفوذ ایران در سراسر خاورمیانه بسط پیدا کرده و این نتیجه جنگ با داعش است همزمان شده است.»
بر اساس این گزارش، اعلام این استراتژی نشاندهنده اهمیت تغییر در سیاستهای خاورمیانه در آمریکا از تمرکز انحصاری بر جنگ با داعش به سمت اقدام علیه بسط نفوذ ایران در منطقه است. اما این استراتژی هیچ چیزی درباره نحوه مقابله با حضور ایران در عراق و سوریه و سایر مناطق نمیگوید و سوالات را درباره اینکه چطور میتوان به سادگی نفوذ ایران را مورد هدف قرار داد بدون اینکه جنگ جدیدی به راه بیفتد به اذهان متبادر میکند.
این روزنامه آمریکایی نوشت: « سختی این تغییرات این است که در سالهای اخیر اتحاد ایران و عراق با هدف مبارزه با داعش تقویت شده و این اتحاد هم با اظهارات هفته گذشته حیدر العبادی بیش از گذشته ثابت شد. او به اظهارنظر تیلرسون که خواسته بود نیروهای مورد حمایت ایران به خانههایش برگردند به شدت واکنش نشان داد و تیلرسون را سرزنش کرد.»
بر اساس این گزارش، یکی از سران قدرتمند نظامی در عراق از این هم فراتر رفته و در توییت خود از آمریکاییها خواسته که به خانههایشان برگردند.
«قیس الخزعلی» یکی از فرماندهان العصیب الحق که یکی از شاخههای الحشد الشعبی است، گفته بود که نیروهای نظامی شما باید آماده باشند که بدون درنگ کشور ما را بعد از اینکه بهانه داعش تمام شد، ترک کنند.
بر اساس این گزارش، افزایش تنشها خطر از سرگیری جنگ در خاورمیانه در دهه گذشته را تقویت میکند.
واشنگتن پست نوشت: «تنشها مراحل آخر حیات داعش را پیچیدهتر کرده است و امروز به بیابانهای استراتژیک در مرزهای بین سوریه و عراق محدود شده است. سه سال از زمانی که آمریکا به واسطه مساله داعش در این مناطق مداخله کرده است، میگذرد و ایران هم از برخی نیروها در این مناطق حمایت مرده است.»
به ادعای این روزنامه آمریکایی، ایران خود را به عنوان یکی بازیگران اصلی در حل بحران سوریه معرفی کرده است. امیدها برای ایجاد پل ارتباطی از تهران تا بیروت تقویت شده و همین مساله میتواند نقطه عطف نفوذ ایران تا مدیترانه باشد.
این گزارش به ادعای اخیر رکس تیلرسون اشاره کرد و نوشت: « هفته گذشته تیلرسون پیشنهادی را مطرح کرد و گفت من سوریه را مرکز پیروزیهای ایران نمیبینم. من ایران را تشنه این پیروزی میبینم. ایران به طور خاص پیروز مناطق آزاد شده نیست.»
این روزنامه مدعی شده که در همه مانورهای ایران، نیروهای مورد حمایتش با استقبال از حاکمیت سرزمینی منطقه عملیات میکنند و همین مساله تشخیص اینکه حضور ایران تا کجا ادامه دارد را سخت میکند.
«محمد عبید» تحلیلگر امور ایران در بیروت گفته توسعه روابط یکی از استراتژیهای ایران برای بسط نفوذ در منطقه است. ایرانیها هوشمندانه عمل کردند و هنوز هم باهوش هستند. آنها میخواهند انقلابشان را صادر کنند و قدرت خود را افزایش دهند اما فهمیدهاند که نیازی به ساقط کردن دولتها نیست. آنها میتوانند با ایجاد گروههای سیاسی در کنار دولتها به هدفشان برسند. حزب الله نیروی قدرتمندی است. آنها نیرویی در دولت و بخشی از پارلمان لبنان هستند. آنها یک قدرت نظامی قوی روی زمین هستند و هیچ قدرتی نمیتواند آنها را نابود کند. ایران در هر جایی که میخواسته به پیروزی دست پیدا کرده است. آنها نفوذشان را در سراسر منطقه بسط داده اند.
«جنیفر کافرلا» محقق امور ایران در موسسه مطالعه جنگ نیز معتقد است که تهران به اندازهای مواضعش را تقویت کرده که میتواند هر اقدامی از سوی آمریکا را به عقب براند. استراتژی آمریکا در مبارزه با داعش نیز ایران را در منطقه تقویت کرده است.
«عبید» میگوید هر اقدامی برای به چالش کشیدن ایران در عراق و سوریهٔ تاثیر منفی بر آمریکاییهای حاضر در منطقه خواهد گذاشت. آنها توسط ایرانیها محاصره شدهاند. این سوال بزرگی است که آمریکاییها قصد چنین رویارویی را دارند یا خیر.
بر اساس گزارش واشنگتن پست، فعلا به نظر میرسد مقامهای آمریکایی امیدشان به دور جدید تحریمها علیه ایران، حزب الله و سپاه است. اما تحریمها به تنهایی نمیتواند دسترسی جغرافیایی تهران را محدود کند و دولت ترامپ نیز هیچ اشتهایی برای ورود به یک جنگ تمام عیار با ایران ندارد.
بر اساس گفته کارشناسان به واشنگتنپست اینکه اصلا چنین رویارویی به نفع آمریکا تمام شود نیز در هالهای از ابهام است. هر تغییری که در سیاستهای آمریکا رخ دهد در نهایت سران کشورها در عراق و سوریه از حضور دائمی ایران در همسایگیشان مطمئن هستند.
این روزنامه آمریکایی نوشت: « هیچ حضور نظامی و استراتژی نمیتواند تاثیر و نقش ایران ایران در حوادث منطقه را از بین ببرد.»