به گزارش دیدبان، در مباحث اقتصاد خانواده شاید کم گویی نباشد که در کنار هزینهها، درآمدها را هم قرار بدهیم؛ چراکه مدیریت هزینه زمانی مقدور است که درآمدی باشد. البته باید قبل از هر تعریف و بررسی از انواع درآمد در خانواده به این نکته توجه کنیم که خانوادهها از منظر درآمد دارای اقسام مختلفاند.
خانوادههایی که از منبع درآمدی پدر خانواده مدیریت میشوند در این خانواده یا پدر در آن واحد دارای یک شغل است یا پدر خانواده بیش از یک شغل دارد. خانواده بعدی خانوادههایی هستند که پدر و مادر خانواده مشغول به کارند و منبع درآمدی خانواده هستند و خانوادههایی که غیر از پدر و مادر افراد دیگر حاضر در خانواده هم مشغول به کار و توزیع درآمد در خانوادهاند.
لازم است بعد از دانستن انواع افراد درآمدساز در یک خانواده ایرانی از انواع خانوادههای ایرانی هم آگاهی یابیم؛ چراکه این انواع مختلف درخانوادههای ایرانی است که تأثیر مستقیمی بر تقسیم بندی کسانی که میتوانند برای خانواده تأمین درآمد کنند، داشته باشد.
از یک بعد در مبحث درآمدها میتوان خانواده را به 3 قسم تقسیم کرد؛ خانوادههای کم درآمد، خانوادههای پردرآمد و خانوادههایی با درآمد متوسط. بدون تردید در خانوادههای پردرآمد از نظر میزان انجام کار فشار بسیار کمتری بر درآمدساز خانواده است؛ چراکه در خانوادههای پردرآمد یک نفر به جای همه کار میکند و با کمترین کار بیشترین درآمد را کسب میکند.
درآمدی که شاید در یک خانواده متوسط برای کسب آن حداقل پدر و مادر خانواده باید مشغول به کار باشند و در خانوادههای کم درآمد حداقل 3نفر در یک خانواده فعالیت کنند تا بتوانند در خوش بینانه ترین حالت به اندازه یک نفر در خانواده پردرآمد کسب درآمد کنند. البته اصولاً اینطور نیست چون مسیر کسب درآمد در یک خانواده پردرآمد با مسیر درآمد در خانواده کم درآمد و خانواده متوسط بسیار متفاوت است .
حال با دانستن این دو قسم تقسیم بندی، خوب است به توضیح درآمد بپردازیم؛ درآمد شاکله بنیان برنامه ریزی برای هزینههاست؛ مدیریت همه هزینهها در یک خانواده با برآورد درآمد آن خانواده مقدور است و زمانی که از چگونگی انواع درآمدهای یک خانواده باخبر نباشیم، بدون شک نخواهیم فهمید که چگونه مدیریت هزینه کنیم. به همین دلیل باید یک برنامه مدون بر درآمد خانواده داشت؛ تا به یک دستاورد ارزشمند در مدیریت اقتصاد خانواده دست یابیم. اما در تقسیم بندی درآمدها برای یک خانواده با یک دید کلی در ایران باید اینگونه بگویم که درآمدها را میتوان در ایران به پنج قسم تقسیم کرد.
1-درآمد پایدار
2-درآمد متغیر
3-درآمد فعال
4- درآمد غیر فعال
5-درآمد مولد؛
البته در تعریف هر یک از این 5 قسم باید به تفصیل سخن به میان بیاوریم.
درآمد پایدار در خانوادههای مختلف مرسوم است و همیشه پدر خانواده، هم خود به دنبال درآمد پایدار است و همه توصیه همیشگیاش به فرزندان همین کسب درآمد پایدار است؛ اما درآمد متغیر بیشتر شامل حال جوانان میشود زیرا از شور و نشاط جوانی برخوردارند و این انرژی به آنان توان مضاعف برای کار کردن میدهد و صرف داشتن یک درآمد پایدار برایشان مهم نبوده و الویتهای آنان برای کسب درآمد بسیار متفاوت از پدرانشان است و به همین دلیل به دنبال درآمدهای متغیر میروند؛ اما درآمدهای فعال میتواند شامل حال درآمدهای عصر حاضر شود.
درآمدهایی حاصل از استفاده از همه ابزارهای نوین برای کسب درآمد که اگر به چنین علمی آگاهی وجود داشته باشد، حتی پدر و مادر خانواده هم میتوانند به سمت کسب چنین درآمدی حرکت کنند البته با ضمایمی که درآینده به تفصیل آن را بیان خواهم کرد؛ اما درآمدهای غیرفعال درآمدهایی هستند که غالب مردم در یک جامعه از آن دورند و تنها مختص به یک قشر خاصاند. این قشر همیشه برای انجام کارهایی که حاصلش چنین درآمدی است شاکی هم هستند ولی دست به انجام کاری برای تغییر این درآمد نمیزنند؛ اما درآمد مولد درآمدی است که خود این درآمد سودساز بوده و میتواند بدون تجمیع فعالیتهای خاص، صاحب درآمد را با افزایش درآمد روبهرو کند.
بد نیست بدانید درآمد که بدون تردید از کار و فعالیت به ثمر مینشیند در احادیث و روایات ما به کرات آمده، که بنده در این باب هیچ حدیثی را مورد وثوقتر از این فرمایش حضرت رسول (ص) نمیدانم که در صفحه 12 از جلد 13 کتاب شریف مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل از آن حضرت نقل شده که فرمودند:«الْعِبَادَةُ عَشَرَةُ أَجْزَاءٍ تِسْعَةُ أَجْزَاءٍ فِی طَلَبِ الْحَلَال
عبادت ده جز است که نه جز آن در کار و تلاش برای به دست آوردن روزی حلال است» . این حدیث شریف در این مقال، هم پایانی است بر بحث امروز و هم میتواند بهترین تعریف از کسب درآمد و اهمیت آن باشد.
منبع: صبح نو