دیدبان
یادداشت/ امیر عباس شریفی

شفافیت؛ اسم رمز گروکشی سیاسی

شفافیت؛ اسم رمز گروکشی سیاسی

به گزارش دیدبان، اغلب رفتارهای انسانی بر اثر مشاهده و از طریق الگوسازی آموخته می شود. اگر مردم حکمرانان خود را اشخاصی فاسد بدانند، طی فرآیند یادگیری می توانند به ارتکاب فساد روی آورده و با استناد به فساد حکمرانان، رفتار خویش را توجیه کنند و گناه خود را در مقایسه با مسولین، امری جزیی و غیرقابل سرزنش، معرفی و مسولیت آنرا به کارگزاران حکومتی نسبت دهند. مقام معظم رهبری در دیداری با مسوولان نظام می فرمایند:

واقعاً «النّاس على دین ملوکهم». ملوک در این‏جا به معنى پادشاهان نیست که بگوییم ما پادشاه نداریم؛ نه، ملوک شماها هستید؛ النّاس على دین ماها.

اگر کارگزاران حکومتی احتمال می دهند رفتارشان نزد مردم نادرست جلوه گر می شود لازم است اطلاعات لازم را برای تنویر اذهان عمومی عرضه داشته و اصل شفافیت را نصب العین خویش قرار دهند تا رفتار آنها به دستاویزی برای بزهکاری اعضای جامعه تبدیل نگردد.

شهید ثانی(ره) با استناد به روایات اسلامی بیان می کند: چنانچه رفتار شخصی، حسب ظاهر با گفتار وی مغایر باشد، هرچند رفتار مزبور شرعا موجه باشد، در صورتی که بیم آن باشد آن رفتار موجب به شبهه افتادن دیگران شود، لازم است وجه آنرا بیان نموده تا مبادا دیگران به وسوسه ی شیطانی و سوظن دچار شوند.

با مشاهده ی منابع دینی می توان ایگونه نتیجه گرفت:

کارگزاران حکومتی در زمینه ی اقدامات و تصمیماتی که در ارتباط با حوزه ی عمومی جامعه اتخاذ می کنند در صورت بروز برداشت های نادرست می بایست اطلاعات لازم را در اختیار مردم قرار داده و شفاف سازی کنند. در همین رابطه حضرت علی(ع) خطاب به مالک اشتر چنین دستور داده اند:

« چنان که مردم گمان برند که ت مرتکب ظلم گشته ای، عذر و دلیل خویش را برای آنها آشکار نما، و از این طریق گمان ایشان را در مورد خود برگردان؛ که بدین گونه نفس خویش را ریاضت داده و با مردم مدارا نموده و با این بیان عذرو دلیل، به خواسته ات درنگه داشتن مردم در مسیر حق خواهی رسید»

 با این اوصاف،  شفافیت از جایگاه مهمی در امور حاکمیتی برخوردار است. کشور ما نیز در روزهای اخیر شاهد اظهارنظرهایی از سوی دولت و قوه قضاییه در همین رابطه بوده است. تا آنجا که حسن روحانی به صورت عمومی عزم خود را برای استقرار نظام شفافیت اینگونه بیان داشته است؛

با مشاهده توییت ها، بیشتر از اینکه موضع رییس جمهور را در راستای گسترش شفافیت تفسیر کنیم، رنگ و بوی سیاسی آنها جلوه گری می کند. دولت روحانی به زعم خودش دولت شعار نیست و دولت عمل است.  لذا برای شفافیت هم نیازی به توییت کردن نبود. کافیست مردم را به کارنامه ی سه ساله خود ارجاع می دادند. از این رو مشاهده ی مهم ترین اقدامات دولت عیار خوبی برای سنجش میزان صداقت اوست.

 

منبع: فارس

مرتبط‌ها

بیشترین سقوط ارزش سهام وال استریت در یک روز

دولت آمریکا به کشتن شهروندان ایرانی افتخار می‌کند

مقابله با کرونا از منظر حکمرانی (1)

آمریکا برای آزادی مزدور اسرائیلی، دست به تهدید و ارعاب زد

افشای نام‌های جدید از شاهزادگان بازداشت‌شده

استیصال رسانه‌ای ائتلاف در یمن