دیدبان

ایران اتمی، پایانی بر امپراتوری عثمانی

ایران اتمی، پایانی بر امپراتوری عثمانی

  "دیدبان"به نقل از صدای امریکا(VOA)؛


روزنامه صهیونیستی جروزالم پست (JerusalemPost) در قالب یادداشتی به تاریخ دیرینه رقابت ایران و ترکیه نقب می زند و ضمن یادآوری جدال استراتژیک عثمانی ها و صفوی ها بر سر سیادت منطقه ای، تأکید می کند که این نبرد قدیمی همچنان پابرجاست.

 

جروزالم پست، اتمی شدن ایران را به منزله فروپاشی بیش از پنج قرن موازنه قدرت بین ترکیه و ایران قلمداد کرده، آنگاه این پرسش را مطرح می سازد که «چه اقداماتی می تواند از جانب ترکیه برای کنترل ایران اتمی به کار رود؟»

این روزنامه صهیونیستی ادامه می دهد: «برای مقابله با تهدید اتمی ایران[!] رهبران ترکیه فقط دو گزینه خواهند داشت.»

 


نخستین گزینه از منظر نویسنده جروزالم پست، "تقویت و تجهیز ارتش و تغییر دکترین نظامی" از جانب حاکمیت ترکیه است. وی در عین حال هشدار می دهد که انتخاب چنین گزینه ای به معنای افزایش فشار بر مالیات دهندگان ترک و مانعی در مقابل سرمایه گذاری بیشتر در بهبود اجتماعی و توسعه اقتصادی  خواهد بود.

 

گزینه دوم مورد اشاره جروزالم پست، "دنبال کردن برنامه اتمی" است. نویسنده یادداشت در این باره نیز خاطرنشان می کند: «از نقطه  نظر تکنیکی، این کار تقریبا غیرممکن خواهد بود، زیرا ترکیه به سیستم امنیتی غرب وابسته است و به پیمان ان پی تی متعهد.»

 

 

روزنامه یادشده با گذر از دو گزینه پیش گفته، راه سومی را نیز پیش روی ترک ها می بیند: "اتکا به تضمین های ناتو یا چتر اتمی امریکا"

 


در مورد این گزینه هم ملاحظاتی وجود دارد. جروزالم پست می نویسد: «پس از جنگ سرد، امریکا دیگر توانایی اتمی تاکتیکی در خاک ترکیه ندارد. گفته می شود کلاهک های اتمی در پایگاه اینجرلیک موجود است، ولی ترکیه قادر نیست آن ها را به کار بگیرد.»

 


در نتیجه گیری این روزنامه صهیونیستی می خوانیم: «آنکارا نمی تواند یک ایران اتمی را متوقف کند. اگر هم قادر باشد، هزینه ای عظیم  خواهد داشت. این واقعیت احتمالا به معنای پایان ویژگی تاریخی ترکیه به عنوان امپراتوری است. علاوه بر این، یک رژیم اسلامی اتمی نمی تواند قانون اساسی سکولار ترکیه و محافظه کاری دموکراتیک حزب حاکم "عدالت و توسعه" را -که با لیبرالیسم و اقتصاد آزاد مشکلی ندارد- تحمل کند. افزون بر این، در چارچوب از هم گسیختگی فرقه ای منطقه، یک ایران اتمی به احتمال زیاد رهبری یک بلوک شیعه علیه ترکیه را بر عهده خواهد گرفت.»


با تکیه بر این نتیجه گیری، جروزالم پست در نهایت به دولتمردان ترکیه توصیه کرده است که یا باید همین حالا بر ایران سخت بگیرند، یا اجازه دهند یک ایران اتمی در آینده ای نزدیک با ترکیه چنان کند که شرحش در بالا گذشت!

 

ناگفته پیداست که هدف این رسانه شناخته شده صهیونیستی، سوءاستفاده از اختلاف رویکردهای بین المللی و منطقه ای دو کشور بزرگ ایران و ترکیه، در راستای تنش آفرینی و جنگ افروزی است؛ امری که در صورت تحقق، زمینه ساز مداخله بیشتر قدرت های فرامنطقه ای و عامل دوری این دو همسایه مسلمان از یکدیگر خواهد بود و بیشترین آسیب را به ملت های منطقه وارد خواهد آورد.

 


به نظر می رسد که چرخش نگاه برخی سیاستمداران ترک به سمت غرب، استراتژیست های صهیونیست را چنان امیدوار کرده است که به خود اجازه می دهند اینگونه برای ترکیه نسخه بپیچند و با مستمسک واهی "ایران مسلح به سلاح اتمی" ، به دنبال بهره برداری مطلوب خود باشند.

 

از نظر دور نماند که سیاست عجولانه و اشتباهی که دولت ترکیه در قبال تحولات سوریه اتخاذ کرد، نمودی از خطر درغلطیدن به دام توطئه های استعماری است که تنها به سود بازیگران فرامنطقه ای تمام خواهد شد.

گویا ماجراجویی نظامی و سودای سرمایه داری، دست به دست یکدیگر داده اند تا این کشور را از مسیر تعادل سیاسی خارج کنند.

 

کمااینکه بنا به گزارش روزنامه لبنانی "السفیر" (AlSafir)، ترکیه تا کنون در مقایسه با دیگر کشورهای همسایه و درگیر با سوریه، بیشترین هزینه را متقبل شده است.

السفیر در این زمینه می افزاید: «دولت ترکیه که هنوز پشت دروازه های اروپا مانده و در عین حال به عضویت در ناتو غره شده، با گمان سقوط سریع بشاراسد، از طرفی دل به وعده های اروپا و امریکا خوش کرد و از طرف دیگر چشم به مساعدت های عربستان و قطر دوخت. اما پس از چندی دریافت که همه حساب ها اشتباه از آب در آمده و چاره ای برای نجات خود از این بحران ندارد.»

 

 

منبع:جام نیوز

مرتبط‌ها

بیشترین سقوط ارزش سهام وال استریت در یک روز

دولت آمریکا به کشتن شهروندان ایرانی افتخار می‌کند

مقابله با کرونا از منظر حکمرانی (1)

آمریکا برای آزادی مزدور اسرائیلی، دست به تهدید و ارعاب زد

افشای نام‌های جدید از شاهزادگان بازداشت‌شده

استیصال رسانه‌ای ائتلاف در یمن