دیدبان: مقام معظم رهبري در مورد وضعيت اقتصادي آمريکا می فرمایند: "ادعا ميكنند كه ثروتمندترين ملت دنيا و دولت دنيا هستند - البته كشور آمريكا كشور ثروتمندى است؛ امكانات طبيعى، زيرزمينى، روى زمينى، همه چيز دارد - اما اينها كار ملت آمريكا را به جائى رساندهاند كه امروز مقروضترين دولت دنيا آمريكاست؛ قروض او، بدهكارىهاى او به اندازهى توليد ناخالص ملى اوست! براى يك كشور، از اين بدتر و بالاتر، فضاحتى نيست."[1]
ايالات متحده آمريکا را ثروتمندترين کشور جهان ميدانند. اين نه تنها
يک تصور عاميانه و عمومي بلکه يک تبليغات آماري پردامنه در عرصه بين المللي نيز
هست. صندوق بين المللي پول نيز رسما بر اساس ميزان توليد ناخالص داخلي اقتصاد
آمريکا را ثروتمندترين اقتصاد دنيا معرفي ميکند.
ميزان بدهي دولت آمريکا در حال حاضر مطابق آخرين آمارهاي بانک مرکزي آمريکا (فدرال ريزرو)،بيش از 16251 ميليارد دلار است.(چون اين عدد به صورت روزانه در حال افزايش است و روزانه تقريبا سه ميليارد دلار بر آن افزوده ميشود نميتوان عدد دقيق حال حاضر آن را بيان کرد.)
درک اين عدد بزرگ مشکل است از اين رو به بيان سادهتر ميتوان گفت که اگر جمعيت آمريکا را مطابق برآوردهاي رسمي موجود حدود 313 ميليون نفر در نظر بگيريم و عدد دقيق بدهي آمريکا را بر آن تقسيم کنيم به هر آمريکايي حدود 51هزار دلار بدهي ميرسد.
منظور از قروض دولت آمريکا يا بدهيهاي اين دولت ميزان کل پولي است که دولت بدهکار است. اين ميزان در طول 70 سال گذشته در حال افزايش بوده است.
با مراجعه به این سايت ميتوانيد به صورت لحظهاي ميزان بدهيهاي رو به افزايش و ميزان درآمدهايي که بدهيها را کاهش ميدهد و فزوني ميزان بدهي بر درآمد را مشاهده کنيد.
جدول زير ميزان اين بدهي را بدون در نظر گرفتن تورم نشان ميدهد
همانگونه که در جدول فوق ماهده می شود از سال 2000 تا کنون نرخ رشد سالانه بدهکاری های دولت آمریکا نسبت به قبل از آن بسیار بالا رفته است.
بدهی های آمریکا با در نظر گفتن تورم
اما اگر تورم را نيز در نظر بگيريم شکل بدهيهاي خارجي آمريکا کاملا متفاوت ميشود:
با نظر گرفتن تورم نیز بدهکاری دولت آمریکا از سال 2002 به بعد رشد زیادی داشته است.
میزان بدهی های آمریکا نسبت به تولید ناخالص ملی
شايان توجه است که ميزان بدهيهاي آمريکا نسبت به GDP اين کشور صرفا در سالهاي جنگ جهاني دوم ازاوضاع کنونی بدهی های دولت آمریکا بدتر بوده است و حتي در زمان جنگ جهاني اول و يا دوره جنگهاي داخلي آمريکا نيز اوضاع بدهيهاي اين کشور به وخامت امروز نبوده است.
طلبکاران دولت آمریکا
اما آمريکاييها به چه کساني بدهکارند؟ جدول زير طلبکاران دولت آمريکا را نشان ميدهد:
"اگر بخواهيد آخرين آمارهاي بدهکاري دولت آمريکا به کشورها ونهادهاي مختلف را مشاهده کنيد بايد به این لينک برويد".
اين آمارها نشان ميدهد که چين، ژاپن و کشورهاي صادر کننده نفت اصليترين طلبکاران آمريکا هستند. مطابق آمارهاي آگوست 2012 چين به تنهايي بيش از 1153 ميليارد دلار و ژاپن بيش از 1121 ميليارد دلار از دولت آمريکا طلبکارند.
منابع برای اطلاع بیشتر و به روز از بدهی های آمریکا
منابع زیر برای کسب اطلاع دقیق و به روز از بدهی های آمریکا پیشنهاد می شود:
1- سايت رسمي اداره بدهيهاي عمومي که بخشي از وزارت خزانهداري ايالات متحده آمريکا ميباشد.
2- اين سايت دريک صفحه خاص امکان ديدن روزانه ميزان بدهيهاي دولت آمريکا را فراهم آورده است.
3- برخي افراد نگران و خوش ذوق آمريکايي براي ميزان قروض دولت آمريکا يک ساعت درستکرده اند.
4- ساعتهاي پيچيدهتري نیز طراحی شده است که ميزان بدهيهاي آمريکا را با جزئيات بيشتر و لحظه به لحظه ارائه ميکند.
جمع بندی
آمارها و منابع فوق به خوبی نشان دهنده وضعیت اقتصادی آمریکا می باشد. رشد شدید بدهی های دولت آمریکا می تواند این دولت را در آینده دچار مشکلات شدید خواهد کرد اما سئوال اینجاست که این دولت تا کنون چه برنامه ای برای کاستن از این بدهی ها داشته است و اگر تا کنون برنامه ای وجود داشته است چرا موفق نبوده است؟
در این شرایط تحریم ها برای دولت آمریکا که نیاز به کسب در آمد بالا دارد بسیار مضر بوده و در به افزایش بیشتر بدهی های منتهی خواهد شد.