دیدبان

حمایت از طرح‌های الکترونیک در وزارت صنعت

حمایت از طرح‌های الکترونیک در وزارت صنعت

به گزارش دیدبان به نقل از مهر ، برزو مختاری، گفت: بر اساس قانون صندوق توسعه صنایع الکترونیک موظف به اعطای تسهیلات، صدور ضمانت نامه و کمک بلاعوض و سرمایه گذاری ریسک پذیر بوده است که با توجه به محدودیت منابع در حال حاضر اعطای تسهیلات و صدور ضمانت نامه برای واحدهای متقاضی در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: در سالهای اخیر سود تسهیلات ارائه شده از سوی این صندوق ۴ تا ۱۲ درصد بوده که با توجه به تشدید قیمت ها در بازار و جذابیت پول کم بهره به منظور بازگشت منابع به صندوق و انجام حمایت های جدید نرخ سود تسهیلات با ۵۰ درصد افزایش به ۶ تا ۱۸ درصد رسیده است.
وی در پاسخ به این سئوال که جذابیت دریافت تسهیلات از صندوق در مقایسه با بانک ها به چه نحوی است، تصریح کرد: هیچ بانکی از ایده حمایت نمی کند و مقایسه نرخ سود تسهیلات صندوق با آنچه که بانک ها ارائه می دهند محلی از اعراب ندارد.
به گفته مختاری، صندوق از تمام ایده ها که از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی ارائه می شود حمایت می کند ضمن اینکه هدف اصلی ما خلق ثروت و تبدیل ایده به ثروت است.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر حمایت صندوق از پروژه تولید گوشی تلفن همراه و لپ تاپ نیز گفت: با توجه به تغییر مداوم این حوزه و شرکت های پیشتاز آن در عرصه جهانی، سرمایه گذاری برای کشور مقرون به صرفه نیست اما از جهت اینکه این حوزه باعث رشد دانش نوین در کشور می شود می تواند تولید ارزشمند باشد. این در حالی است که به نظر می رسد زمانی که در دانش تولید گوشی های تلفن همراه توانستیم به مقطع رهبری دانش برسیم می توان بر روی محصول سرمایه گذاری و تولید گسترده را آغاز کرد.
این مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: تولید موبایل در دو مرحله شکست خورده، علی رغم اینکه داوطلبان زیادی داشته ا ست اما تنوع باعث می شود که نتوانیم رهبری محصول را به دست گیریم و سرمایه گذاری سودآوری داشته باشیم.
مختاری با بیان اینکه در حوزه تولید موبایل یک ایده به صندوق برای تامین مالی معرفی شد، خاطرنشان کرد: به جهت اینکه مطمئن بودیم تولید موبایل در کشور بازدهی لازم را نخواهد داشت از این ایده حمایت نکردیم چرا که تولید این محصولات سرمایه گذاری سنگینی می طلبد و سرمایه ما پاسخگو نیست ضمن اینکه یک مورد تولید پیجر نیز در کشور آغاز شد که هنوز هم نتوانسته تعهدات خود را ایفا کند.
وی ادامه داد: تاکید وزیر صنعت و معدن و تجارت این است که صندوق در حوزه تولید ایده و تبدیل آن به ثروت گام بردارد و منابع محدود را به سمتی هدایت کند که بیشترین بازدهی را داشته باشد.
به گفته مدیرعامل صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت، صدور ضمانتها چهار برابر میزان سرمایه صندوق صورت می گیرد این در حالی است که مجلس نیز باید به اثرگذاری این حوزه توجه جدی داشته باشد تا بتوانیم تمرکز بیشتری بر صنایع نوین داشته باشیم اما انتظار ما این است که مجلس قوانین موثری در زمینه حمایت از صنایع نوین و حضور قدرتمند صندوق در این عرصه داشته باشد.
مختاری با اشاره به تصمیم دولت قبل برای واگذاری صندوق حمایت از توسعه صنایع الکترونیک خاطرنشان کرد: ماموریت ما حمایتی است و نمی توان آن را به بخش خصوصی واگذار کرد و بر همین اساس وزیر صنعت معدن و تجارت در تلاش است تا صندوق را از فهرست واگذاری ها خارج کند.
وی افزود: در حوزه صنایع نوین باید هم افزایی ایجاد شود و قوانین را در راستای عملکرد مناسب هماهنگ کرد. این در حالی است که نهادهای متعددی هم اکنون از صنایع نوین حمایت می کنند که متاسفانه این حمایت ها هدفمند نیست و به نظر می رسد باید شیوه حمایت ساماندهی شود.
مختاری خاطرنشان کرد: در مالیات بر ارزش افزوده نیز مشکلات زیادی وجود دارد که درخواست اصلاح آن را از وزارت امور اقتصادی و دارایی داشته ایم این در حالی است که بانک ها از دریافت مالیات بر ارزش افزوده از مشتریان معاف شده در حالیکه صنایع الکترونیک با وجود خلق ثروت باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند.
وی تاکید کرد: صندوق حمایت از توسعه صنایع الکترونیک آخرین حلقه زنجیره ای است که باید پس از رشد ایده ها و شکوفا شدن برای ایجاد ثروت از ایده ها حمایت کند.
مختاری با بیان اینکه علی رغم مطالبات معوق بانک ها اما صندوق نسبت به بانک ها مطالبات معوقی ندارد، گفت: مطالبات معوق بانک ها ۱۰ درصد است در حالیکه مطالبات معوق ما کمتر از ۴ درصد برآورد شده است این در شرایطی است که منابع مالی ارائه شده از سوی صندوق ارزان قیمت است و ضمانت های آن نیز به محکمی ضمانت بانک ها نیست اما به دلیل آنکه اختصاص تسهیلات با اعتبارسنجی مناسب صورت گرفته و در حین کار نیز نظارت های لازم لحاظ شده است مشکل مطالبات معوق بروز نکرده است.
تامین اعتبار ۱۱۰۰ طرح الکترونیکی با سرمایه ۱۸۰ میلیارد تومان
وی افزود: صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت با سرمایه ۵ میلیارد تومانی تشکیل شد و اکنون سرمایه آن به ۵۰ میلیارد تومان رسیده است، این در حالی است که تغییر اساسنامه این صندوق در سال ۸۲ صورت گرفت و این صندوق به یک مجموعه مادرتخصصی حمایتی تبدیل شد، ضمن اینکه با افزایش سرمایه آن به ۵۰ میلیارد تومان در شرایط آن سال توانست حمایت های مناسبی را از تولیدکنندگان و صاحبان ایده به عمل آورد.
به گفته مختاری، این صندوق ۷ حوزه الکترونیک، صنایع ارتباطی، اتوماسیون، صنایع رایانه ای، الکترونیک نوری، الکترونیک مصرفی و الکترونیک کاربردی را تحت پوشش قرار می دهد و تا امروز توانسته ۱۱۰۰ طرح را با پرداخت ۱۸۰ میلیارد تومان منابع مالی، تامین اعتبار کند.
وی اظهار داشت: مطابق با برنامه چهارم توسعه، صندوق مکلف شد اساسنامه خود را در جهت تعمیق صنعت الکترونیک اصلاح کند، ضمن اینکه مطابق با برنامه پنجم نیز صندوق ماموریت یافت تا از صنایع نوین حمایت نماید، بنابراین اساسنامه جدید بر این اساس تدوین شد؛ ضمن اینکه در سال ۹۰ مقرر شد تا این صندوق در سایر صندوق ها ادغام شود، اما مخالفت های گسترده ای با آن صورت گرفت.
مختاری ادامه داد: با تغییر دولت نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت به شدت با این ادغام مخالفت و تاکید کرد که این صندوق به دلیل دارا بودن ماموریت حمایتی، نباید ادغام شود. ضمن اینکه مجلس نیز باید این موضوع را به شدت مورد حمایت قرار دهد که جایگاه این صندوق ارتقا یابد.
وی افزود: در لایحه جدید حمایت از تولید نیز تاکید شده که سرمایه این صندوق افزایش یابد، این در حالی است که شرکتی همچون سامسونگ در کره، در سال ۲۰۱۲ معادل ۱۹۰ میلیارد دلار فروش داشته است، در حالیکه بودجه این صندوق، با میزان فروش این شرکت، قابل مقایسه نیست.
پیشنهاد نعمت زاده برای افزایش سرمایه صندوق
مدیرعامل صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۰ برابری صندوق به دولت داده شده است، اما وزیر صنعت، معدن و تجارت تقاضا دارد که سرمایه این صندوق، ۲۰ برابر شود و باید به ۱۰۰۰ میلیارد تومان افزایش یابد.
وی اظهار داشت: امیدواریم صحن مجلس نیز با این افزایش سرمایه موافقت کند تا بتوان از ایده های نوین و تجاری سازی این طرحها حمایت کرد. البته در سال ۹۰، پیشنهاداتی مبنی بر تبدیل شدن این صندوق به صندوق صنایع نوین ارایه شد، اما این امر نیازمند تسریع و تامین منابع مکفی برای حمایت از دارندگان ایده است.
به گفته مختاری، البته پویایی بهتر از تامین سرمایه است و بر این اساس به مجلس پیشنهاد کرده ایم که به دلیل حوزه مخاطبان و ذی نفعان گسترده این صندوق، شرایطی را فراهم کند که پویایی به این سیستم بیش از گذشته حاکم شود و با افزایش سرمایه، زمینه برای انعطاف پذیری بیشتر در مقابل درخواست ها فراهم شود.
صادرات برخی اقلام الکترونیکی به سوئیس و آلمان
مختاری در ادامه با تاکید بر اینکه بانکها به طرح های الکترونیکی وام نمی دهند، گفت: ماموریت اصلی صندوق، تبدیل ایده به ثروت است و کارشناسان خبره ای در این زمینه در صندوق وجود دارد که با حمایت اثرگذار در صنعت کشور توانسته اند تاثیرگذار باشند و محدودیت های سرمایه گذاری را کم کنند؛ بر همین اساس، کشور در زمینه تولید بردهای چند لایه الکترونیک گام های بسیار موفقی برداشته و هم اکنون تولیدات ایرانی روانه بازار سوئیس می شوند.
وی ادامه داد: همچنین با حمایت صندوق، برخی دستگاههای الکترونیکی در کشور تولید و به آلمان صادر شد.ضمن اینکه در حوزه پزشکی، راهبری ناوبری، صنایع دفاعی نیز موفقیت های چشمگیری با حمایت صندوق به دست آمده است.
مدیرعامل صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قانونگذار مکلف کرده تا صندوق صدور ضمانتنامه، کمک بلاعوض و سرمایه گذاری در بخش ریسک پذیر را صورت دهد، اما با توجه به محدودیت منابع، صندوق تنها در عرصه اعطای تسهیلات و صدور ضمانتنامه ها وارد شده است.

مرتبط‌ها

بیشترین سقوط ارزش سهام وال استریت در یک روز

دولت آمریکا به کشتن شهروندان ایرانی افتخار می‌کند

مقابله با کرونا از منظر حکمرانی (1)

آمریکا برای آزادی مزدور اسرائیلی، دست به تهدید و ارعاب زد

افشای نام‌های جدید از شاهزادگان بازداشت‌شده

استیصال رسانه‌ای ائتلاف در یمن